Titan A.E.

  • Svensk titel: Titan A.E.
  • Originaltitel: Titan A.E.
  • Speltid (min): 89
  • Release (Bio): 2000-08-25
  • Release (Blu-ray/DVD): 2001-04-11

Recension - Blu-ray/DVD

Hoppsan, här får Disney se upp för nu har ribban inom animerad film höjts ordentligt! Och det är ju dessutom en ex- Disney medarbetare som nu ger sin gamla arbetsgivare en riktig snyting i form av detta hisnande och minst sagt imponerande rymdäventyr! Bluth, som bl a ligger bakom de utmärkta Landet för längesedan- filmerna, har samlat det godaste inom den nyaste datatekniken och blandat det med det bästa som går att frambringa inom den animerande filmen. Resultatet är en tecknad film som ibland inte ens ser ut som en tecknad film. Det är ett häftigt äventyr för både barn och vuxna, men de minsta (under sju år) ska nog hålla sig borta. Mycket för att Titan A.E. är mer japansk manga än det är traditionell animation, typ Disney.

Handlingen fick mig faktiskt att tänka på Battlefield earth och det är nog mer en slump än någon slags hyllning till scientologen Hubbard och Co (får man hoppas i alla fall!). Det är år 3028 och mänskligheten är på utdöende. Planeten Jorden existerar inte längre. Den sprängdes av Drejerna, en utomjordisk ras som sög ut allt du kunde ur planeten och sedan… boom! Nu står hoppet till en rebellisk tonåring vid namn Cale. Hans far skapade ett legendariskt skepp, kallat Titan och det är nu upp till Cale att hitta det och återskapa jorden så att mänskligheten kan leva vidare.

Själva storyn eller karaktärerna i denna animerade Star Wars- liknande film engagerade inte mig i så hög grad, men det kan ju ha att göra med att jag inte tillhör målgruppen. Däremot satt jag ofta och kliade mig i huvudet och undrade; hur fasiken har de gjort det där? Drejerna och olika föremål är gjorda med datorns hjälp och det är fantastiskt och många scener, som te x en katt- och råttalek genom en isnebulosa är så häftigt gjord och så hisnande att man glömmer bort att det faktiskt är en tecknad rulle man ser. Samtidigt blir man påmind om det. Eftersom detta är en film där man blandar handgjorda teckningar med det senaste inom datatekniken så haltar det betänkligt här och där. Det är ofta fantastiskt, men ganska platt på vissa ställen, som när det kommer till människor och en del bakgrunder.

Men tro nu inte att detta är en film enbart för kids i yngre tonåren. Är du intresserad och road av science-
fictionfilmer och vill bevittna något av en milstolpe inom den animerade filmen, måste du gå och se Titan A.E.!

Göran Skoglund

Kommentarer