Sideways

  • Svensk titel: Sideways
  • Originaltitel: Sideways
  • Speltid (min): 127
  • Release (Bio): 2005-02-18
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-06-29
  • Tagline: In search of wine. In search of women. In search of themselves.

Recension - Blu-ray/DVD

Omslaget såg lite väl finkulturellt ut. Förväntningarna var inte alltför höga. Men Sidovägar slog faktiskt knock på mig och polarna!

”In search of wine. In search of women. In search of themselves.” lyder taglinen.

En film om manlig vänskap (heterosexuell sådan). En film om två riktigt goda vänner som ställer upp för varandra trots att de har sina duster. En film som säger en hel del om livet. En film som man väldigt gärna vill se om. En film som är så där okrystat rolig och skön.

Skådespelarna smälter in i sina roller med precision. Thomas Haden Church (blivande Spider-Man 3-skurken) är skitstöveln som man måste tycka om, och Paul Giamatti (American Splendor) är losern som man måste tycka om, alternativt tycka synd om. Den förstnämnde ska gifta sig till helgen och ger sig ut på en sista singelresa med sin vapendragare. En roadtrip som omfattar vin, kvinnor och moderatbandy (golf). Den sistnämnde är en misslyckad författare som aldrig lyckas bli publicerad. Eller är det på gång?

Efter att ha sett Sideways så blev jag och polarna överdrivet sugna på vin, lättpåverkade som vi tydligen var. Vinförsäljningen lär ha ökat lavinartat efter biopremiären i USA. Kan bero på att vin provsmakas flitigt i filmen och skönmålas med vingårdar och anekdoter. Sideways är således en njutbar film. Nästa gång vi ser en actionfilm så blir vi förhoppningsvis inte lika sugna på att misshandla någon. Det är jäkligt nära en femma.

Johan Karlsson

Kommentarer