Scary Movie 4

  • Svensk titel: Scary Movie 4
  • Originaltitel: Scary Movie 4
  • Speltid (min): 83
  • Release (Bio): 2006-04-14
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-08-23
  • Tagline: They're coming. We need your support.

Recension - Blu-ray/DVD

Då var den här. I samma anda som tidigare installationer. I och med ”Scary Movie 4” har filmserien i antal filmer gått om det ursprungliga parodiobjektet; ”Scream”. Den här gången driver man ohämmat med ”War of the Worlds”, ”The Grudge”, ”The Village” och ”Saw”.

Inte lönt att jag berättar handlingen. Den är förstås oviktig. Tänk Sarah Michelle Gellar möter Tom Cruise.

I mitt tycke var de två första filmerna mestadels bleka för att inte säga kassa på grund av två talanglösa bröder. Det blev bättring när David ”Den nakna pistolen” Zucker tog kommandot över trean. Fyran når ungefär lika högt på skrattbarometern som trean, vilket är goda nyheter.

Det enkla är det geniala. Som när hjälten Tom klantar till det med låset när en bekant vill ta plats i bilen. En av de roligaste scenerna i hela filmen. Och varför är det så roligt med kiss och bajs-humor? Det bara är det. Kan inte hjälpa det, men jag skrattar när kollit till tant blir baddad med en vätska som inte är vatten.

George W Bush och Tom ’hoppa-i-soffan-kär’ Cruise får sig rejäla (och välförtjänta) kängor. Hade gärna sett ännu mer av Leslie Nielsen som USA:s inkompetente president. Klockrent.

Vissa stunder känns filmen parodiskt tröttsam när den pliktskyldigt avverkar välkänd film efter film. Om inte annat får det publiken att känna sig duktig: ”Det är ju från 'Saw'! Och det är från 'The Grudge'. Det har jag sett.” Men för det mesta blir det underhållande. Gillade du trean så lär du gilla fyran.

Plus i kanten: Dr Phils självdistans.

Ett fett minus: Att slutscenen visas i trailern.

Intresseklubben antecknar: Han med den äckliga handen från ”Scary Movie 2” gör comeback som byfåne.

Johan Karlsson

Kommentarer