Tristan + Isolde

  • Svensk titel: Tristan + Isolde
  • Originaltitel: Tristan + Isolde
  • Speltid (min): 120
  • Release (Bio): 2006-06-02
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-10-11
  • Tagline: Before Romeo & Juliet, there was...

Recension - Blu-ray/DVD

Redan de gamla grekerna visste hur drama skulle berättas. Det är ingen stor nyhet. För er som inte läst litteraturhistoria högre stuider, kan sägas att även kelterna visste hur snyftare skulle levereras. Tristan och Isolde är den tragiska kärleksberättelsen som också ligger till grund för flera moderna diton. Vissa elements har med all säkerthet inhämtats från grekerna och Shakespeare i sin tur lånade idéer från just nämnda verk till sina dramer. Dramat om Tristan och Isolde är därmed ett av världshistoriens kanske mest älskade snyftare som i juni för svensk nypremiär.

Berättelsen om de olyckliga tu berättas här i en skepnad av riddare i rustningar under en tidsålder kallad medeltid. Isolde är dotter till kungen av Irland medan Tristan är brorson till kung Mark av Cornwall. Fejden mellan Irland och England har alltid varit aktuell och tar sin början redan här. En del menar att trots att det handlar om mytologi, kan till och med bråket ha startat i och med detta. Vi förstår snabbt att denna keltiska myt har inspirerats av Homeros, för vi tycker oss känna igen vissa element från slaget om Troja. Där var det prins Paris som hämtade hem sköna Helena och startade därmed det 10 år långa kriget. I den keltiska "versionen" är det Tristan som under omständigheter för med sig Isolde tillbaka till England, något som irländarna utnyttjar för att få mer makt över de brittiska öarna.

Kevin Reynolds har väl aldrig riktigt nått fram till den stora publiken, med undantag för "Robin Hood - Prince of Thieves" som fick oförskämt mycket uppmärksamhet trots sina stora fel och brister. Den senare tiden har det dock blivit mainstream att knuffa liv i gamla sagor och myter, speciellt efter "Sagan om Ringen" och "Troja". Saken är nämligen den att James Franco och Sophia Myles till trots, är "Tristan+Isolde" hyggligt välberättad och välgjord. Över förväntan faktiskt. Mysig film helt enkelt. Därtill ett vackert sällskap och biokvällen resulterar i en fempoängare.

Man kan inte undgå att dras med i denna krångliga kärlekshistoria som är lika aktuell i Big Brother-huset som den var för 2000 år sedan. Det får en åtminstone att tänka att inte mycket har hänt vad gäller relationsfrågor. De är de samma idag som då. Spännande tanke.

Jesper Isaksson

Kommentarer