Troja

  • Svensk titel: Troja
  • Originaltitel: Troy
  • Release (Bio): 2004-05-14
  • Release (Blu-ray/DVD): 2004-10-04

Recension - Blu-ray/DVD

Wolfgang Petersen har onekligen ett brett register. Hyllade "Das Boot" är fortfarande en av vår tids stora krigsskildringar och som har en given plats i min DVD-samling. Sen hände något. Han gjorde ytterligare någon tysk film men sedan packade han väskan och flyttade till Hollywood och blev polare med Roland Emmerich (får vi anta) och tillsammans tog de avstånd (?) från sin originalnationalitet och spelade in ett gäng amerikanska nationalistiska filmer. "Air Force One" blev omtyckt av publiken, mest för att den innehöll Harrison Ford. Men nu sadlar han alltså om och ger sig på en av litteraturens största verk och väljer ut den mäktigaste biten: slaget om Troja ur Homeros "Odysseén". Och är man ytterst lyhörd kan man ibland höra kalkonerna kackla någonstans i bakgrunden.

Vi kan konstatera att Hollywood har totalt snöat in på bombastiska kostymfilmer med antingen historiska eller fantasyliknande drag. Och alla dessa åtnjuter för fulla muggar datorns kraft och fixar stora mäktiga slag som involverar en si så där strax under 100 000 människor. Kameran flyger fram över sanddynerna, sveper mellan de antika slagskeppen och gör häftiga åkningar över staden Troja. Och visst, stundtals är det kittlande och imponerande, även om man har sett det förr. Nästan identiska scener från både "Braveheart" och "Sagan om ringen" spelas upp (den förstnämna filmen måste dock få fullt med cred för att med minimal hjälp av datorer ändå skapa några av de bästa slagsscener hittills) och det klipps frenetiskt mellan sköldar, svärd, spjut och fallande kroppar. Under dessa scener håller sig kalkonerna tämligen lugna.

Det slår mig flera gånger under filmen hur uselt allt annat är om man bortser från kostym, miljö och teknik. Det som finns kvar är då skådespelare och manus och det är nu kalkonerna börja väsnas ordentligt. Orlando Bloom är kanske den man mest kommer ihåg och som man helst vill glömma. Känslan av att han har fått oförtjänt mycket berömmelse efter Ringen-filmerna, infinner sig snabbt. Felet med Bloom i "Troja" är hans totala oförmögenhet att leverera repliker. Som hämtad ur "Ondskan" alltså. Det går trögt, han säger det han ska säga men utan att göra det trovärdigt på något sätt. Bloom imponerar och förvånar negativt.

Brad Pitt ser lika felplacerad ut i filmen som en julgran skulle göra på midsommarafton. Hans långa blonda hår, nyvaxade bringa och slätrakade hud lockar till skratt och huvudskakningar. Men han spänner sina muskler och studsar fram mellan soldaterna, ungefär som man kunnat förvänta sig. Också han känns tämligen trevande i sin insats. Jag undrar varför den enda som vi får se naken (nåja) är just Pitt. Kanske ville man locka fler kvinnor till biografen för att se en film som annars talar ganska illa om detta kön. Och visst kan man höra en och annan suck av längtan i salongen.

De vi sätter mest tilltro till i skådespelarkåren är alltså de som faktiskt drar ner betyget och som imponerar minst. Men ska jag berömma någon så måste det bli Sean Bean som Odysseus. Senast vi såg honom var som Boromir i "Sagan om ringen" och redan då var han bra. Han gör sin roll trovärdigt och imponerar stort. Eric Bana som Hector sköter sig också ypperligt, samt en rad människor i bakgrunden.

Ni som hoppas på att se en ny "Gladiator" ska inte förvänta er för mycket. Ridley Scotts epos är långt mycket bättre än denna. Det som faktiskt gör "Troja" till en ganska usel film, är egentligen allt utom det synliga. Stänger du av ljudet så att du slipper höra alla patetiska dialoger och konstlade meningar, kan det bli något så när uthärdligt. Men när till och med James Horners musik, som i sig är mycket bra men som inte gör sig riktigt i filmen, mer förstör än lyfter, då är det på gränsen till att kalkonerna inte gör sig överröstade. Det som räddar "Troj" från ett riktigt bottennapp är miljöerna, tekniken och ett bra kameraarbete. Resten är pinsamt och patetiskt. Wolfgang Petersen riskerar att följa med sin u-båt ned i djupet...

Jesper Isaksson

Kommentarer