Station Agent, The

  • Svensk titel: Station Agent, The
  • Originaltitel: Station Agent, The
  • Release (Bio): 2003-12-05
  • Release (Blu-ray/DVD): 2004-05-12
  • Tagline: Ensamhet är roligare om man har någon att dela den med

Recension - Blu-ray/DVD

The Station Agent betecknas som en komedi på filmfodralet, men det är enligt mig inte filmens riktiga fack, utan bara ett sätt att kränga fler upplagor av filmen. Egentligen så är The station agent ett drama om den lilla människan snarare än en komedi där man ska skratta åt dvärgen bara för att han är annorlunda. Filmen handlar om den småväxte tågentusiasten Finnbar som får ärva en liten tågstation i mitten av ingenstans av en bortgången kollega, och Fin beger sig ut i Bushen för att få slippa storstadens blickar och glåpord, för att få uppleva lite ensamhet.

Så ensam blir emellertid inte Fin eftersom ett rullande café har slagit läger utanför hans tågstation. Affärsbiträdet Joe ser till att Fin inte får en lugn stund, och en udda vänskap växer så sakteligen fram mellan de båda. Fin får snabbt flera andra kontakter i det lilla samhället och hamnar återigen mot sin vilja i centrum. Trots att jag inte väljer att betrakta Station agent som en komedi så innehåller den många stunder där man får jobba med smilbanden, men det är inte så att man skrattar åt dvärgen, utan snarare med honom.

I dessa tider av action och påklistrade specialeffekter är det inte ofta man ser en film som denna, inte för att den är mänsklig (för det finns det faktiskt andra filmer som är), utan för att den håller ett berättarmässigt lågt tempo och inte innehåller så mycket av intrig. Detta är dock inte någonting som hamnar på filmens minuskonto, utan det är tvärtom en fördel att se en film som inte går på överljusfart. Sakta men säkert så byggs en medkänsla upp för Fin och de andra människorna i filmen. Man börjar bry sig om de, och känner sig involverad i hur det ska gå för karaktärerna. Filmen krönte stora framgångar på förra årets Sundance-festival, och det är inte svårt att förstå varför. Filmen känns human och går säkerligen hem hos alla, och så ser filmen på ett lättsamt sätt på någonting som egentligen är oerhört tragiskt. Vad som är lite synd är att vissa av karaktärernas dilemman lätt skojas bort, en lite mörkare underton skulle jag gärna ha sett. En helt klart sevärd film som alla kommer att tycka om, dock.

Kim Ekberg

Kommentarer