Om jag vänder mig om

  • Svensk titel: Om jag vänder mig om
  • Originaltitel: Om jag vänder mig om
  • Release (Bio): 2003-11-14
  • Release (Blu-ray/DVD): 2004-08-11

Recension - Blu-ray/DVD

Björn Runge satt länge med två olika manus men kom aldrig riktigt vidare. Då kom han på snilleblixten att ta det bästa från vardera manus och slå ihop det till ett. Det resulterade i prisvinnaren ”Om jag vänder mig” med några av Sveriges skickligaste skådespelare.

Vi får följa några människor vars liv tagit en riktning som egentligen inte är någon till lags. En murare får erbjudande att mura in en äldre man och hans fru i deras hus mot en stor summa pengar. En kvinna söker upp sin man tre år efter deras skilsmässa för att dela med sig av sin misär. Sedan ett par som ska flytta till en ny stad men deras par- middag med bästa vännerna kommer att för alltid förändra deras liv.


”Om jag vänder mig om” borde ha vunnit den svenska guldbaggen för bästa film. Den borde också ha skickats iväg till Oscarsgalan för då hade ”De barbariska invasionerna” inte haft en lika lätt promenad till statyetten.
Nu har visserligen Björn Runges mästerverk fått erkännande från annat håll och vann trots allt många tunga kategorier på vår egen filmgala.

Tillsammans med Björn Runges känsliga manus och regi samt skådespelare som levererar så är ”Om jag vänder mig om” en av dom bästa filmerna vårt land levererat. Någonsin. Det finns en extravagant vardaglighet i hans sätt att skildra karaktärernas förfall och dess välskrivna grund gör att varje karaktär tar liv på riktigt. Filmen är så levande att det nästan går att ta på.

”Om jag vänder mig om” levererar så pass mycket så när eftertexten kommer upp så är det tillsammans med ståpäls. Och får man ståpäls när filmen är slut, ja då vet man att man just bevittnat ett mästerverk. Kul då för en gångs skull att det är ett svenskt sådant.

Tack Pia på Svenska Filminstitutet som så snällt meddelade att "Om jag vänder mig om" hade svensk premiär för sent förra året för att ha kunnat deltaga i Oscarsgalan. Men den kan istället bli nominerad denna gång istället.

Johan Lindström

Kommentarer