Hotet

  • Svensk titel: Hotet
  • Originaltitel: Hotet
  • Release (Bio): 2004-02-06
  • Release (Blu-ray/DVD): 2004-07-21

Recension - Blu-ray/DVD

Hur kommer det sig att vi svenskar alltid klankar ner på stereotypa och enspåriga amerikanska actionfilmer? Det när vi själva gör exakt samma sak, fast värre. ”Hotet” är den senaste i raden av svenska actionfilmer där Kjell Sundvall står för regin. Och tur var väl det.


Lasse (Shanti Roney) jobbar som ansvarig programmerare vid flygbasen i norra Sverige. Där är han en del av ett hemligt arbete till ett datasystem tillhörande JAS Gripen. En dag blir Lasses familj kidnappad och utnyttjar hans ställning på flygbasen för att komma åt hemlighetsstämplad information. Ska Lasse begå landsförräderi eller ska han skydda sin familj?


Det som imponerar i ”Hotet” är den snygga ytan, fotot och miljöerna. Det gör att den helt enkel känns större och dyrare än vad den egentligen är. Men trots att man lyckats putsa ytan en hel del så är ”Hotet” inget mindre än en väldigt medioker svensk film. Långt ifrån ”Jägarna” och till och med vissa delar av ”Beck”- serien.

Den klassiska handlingen där familjefarsan ska spela hjälte känns tröttsamt och skurkarna onda argument likaså. Agerandet känns slappt och oengagerade och jag har väldigt svårt att se Maria Bonnevies storhet. Hon är nog en av Sveriges mest överskattade skådespelerskor.

Hade det inte varit för Kjell Sundvall så hade det här kunnat bli ett riktigt pinsamt miljonfiasko. Han lyckas trots allt att hålla projektet över ytan och gör det bästa av materialet. Men när pengarna inte finns till stora explosioner så måste persongalleriet och manuset var mer genomarbetat, det var det inte den här gången. ”Hotet” blir ironiskt nog inget mer än ett ljummet försök till att efterapa dom amerikanska storfilmerna.

Johan Lindström

Kommentarer