Transformers - Armada Vol:1

  • Speltid (min): 86
  • Release (Blu-ray/DVD): 2004-03-24

Recension - Blu-ray/DVD

Det fanns tre stora tecknade serier under 1980-talet som skulle komma att bli ungdomskulter: "Robotech", "Dinoriders" och "Transformers". Inte minst "Transformers" fortsätter att än i dag influera filmskapare - se japanska "Returner".
När nu de sistnämnda elektroniska livsformerna åter återvänder till planeten Jorden är året 2010, och gryningen av en ny intergalaktisk kamp mellan Autoboterna och Decepticonerna har just inletts. I mitten av detta står de små Mini-Conerna, mindre versioner av de större Transformerserna, men som ger oanade kraftmöjligheter, och som var sida kämpar för att vinna över på sina respektive sidor för att slutligen kunna vinna kampen.

Mitt i detta fastnar de tre högskolevännerna Rad, Carlos och Alexis, som snabbt inser att Autoboternas noble ledare Optimus Prime mycket väl kan vara mänsklighetens sista försvar mot den onde Megatron som saknar respekt för allt utom ren makt.

I fyra 20-minutersavsnitt får vi nu se början av den nya Transformers Armada när den nu släpps på DVD, och även om den troligen inte kommer att leda till en ny våg av omvandlingsbara leksaker som var och varannan högstadiepojke bara måste, måste, måste ha, är det odiskutabelt väldigt roligt. Kvaliteten är måhända inet den bäste, med en teckningsteknik som ofta kör på tomgång med omanvända bakgrundsskisser och figurer som inte rör på sig om de inte nödvändigtvis måste; men inget av detta är särskilt viktigt för en 10-åring. Viktigare är istället den episka aspekten med de tydliga gränsdragningarna mellan gott och ont, liv och död, vänskap och fiender. I pedagogiskt syfte av en värderingsuppbyggnad är det oväderligt, och bra mycket bättre än familjecentrerat Disney-propaganda. Kärnfamiljen är ju trots allt död.

Hade jag varit 10 hade jag stormat DVD-sektionen på Åhléns för länge sedan - det här är ju en DVD som man bara måste, måste, måste ha.

Csaba Perlenberg

Kommentarer