Young Adam

  • Release (Bio): 2004-01-16
  • Release (Blu-ray/DVD): 2004-09-29

Recension - Blu-ray/DVD

Ett misstänkt mord, ett triangeldrama, en massa nakenhet och erotik. Låter det spännande? Det är faktiskt inte så speciellt medtryckande som det låter och många gånger är det direkt tråkigt. Samtidigt som den ibland levererar en insikt av ett psyke som känns komplex och intressant, men det gör den alldeles för sällan.

50- talets Skottland där Joe (McGregor) jobbar på en pråm (en liten husbåt) tillsammans med Les (Mullan) och hans fru Ella (Swinton). Dom åker runt i Skottland och arbetar på sin pråm och livet tickar på som vanligt. Men en dag fiskar Joe och Les upp ett lik som rör om lite i vardagsrutinerna.

Strax därefter fortgår livets rutiner precis som vanligt, men Joe och Les fru Ella kommer varandra allt närmare och påbörjar en kärleksaffär. Samtidigt som det uppdagas att Joe eventuellt hade en relation till liket dom hittat.


Skottland är inte direkt en exotisk plats, speciellt inte på 50- talet. Att följa arbetet på en pråm är inte direkt upphetsande det heller. Då har regissören valt (filmen bygger visserligen på en roman av Alexander Trocchi) att ”krydda” upp filmen med mycket sex och nakenhet. Inget fel i det, men då måste man kanske känna lite mer för karaktärerna. Ewan McGregors karaktär springer runt, kåt som få och spänner på den ena efter den andra. Läckert tänker du. Oengagerande säger jag.

Filmen känns faktiskt väldigt komplex och har ett djup, ett säkert berättargrepp och duktiga skådespelare. Men trots det är den så förbannat tråkig. Den berättar till större delen av sin speltid inget av intresse och den erotiska resan vi får följa kanske hetsar upp en annan eller två men det behövs betydligt mer för att engagera mig.

Johan Lindström

Kommentarer