One missed call

  • Svensk titel: One missed call
  • Originaltitel: Chakushin ari
  • Speltid (min): 112
  • Release (Bio): 2004-07-09

Recension - Blu-ray/DVD

Från teamet bakom de två första japanska The Ring-filmerna kommer nu One Missed Call. Filmen handlar, inte helt olikt the Ring-konceptet, om ett telefonsamtal, daterat tre dagar in i framtiden som dödar den som mottar det.

Filmen börjar tragglande, och känns till en början som vilken, töntig, The Ring-kopia som helst. Men det tar sig mot slutet, först då blir filmen riktigt skrämmande, och det är först då den känns motiverad. Visst känns filmen som ett hopplock av olika idéer. Det känns lite som att filmskaparna har suttit kring ett bord och rabblat förslag. "Okej, det här blir grymt, det tar vi med". Inte mig emot, men filmen känns lite rörig, och saknar inriktning.

Hursomhelst så känns vissa inslag riktigt frächa, och andra uttjatade till absurdum. Spökena känns igen från i stort sett alla skräckfilmer som Japan har pumpat ut de senaste åren. Någonting som filmen lyckas med är telefon-temat. Kanske att den kommer avskräcka ungdomar från mobiltelefoner på samma sett som Poltergeist gjorde från Tv-apparaterna. Den polyfona ringsignalen som talar om att det är dags att dö är hursomhelst riktigt lyckad.

One missed call är inte jättedålig, men det finns andra filmer som gör samma sak, fast bättre. Är du tokig i Japansk film så ska du dock gå och se den, eftersom vi här i sverige är en aning svältfödda inom området. Helt klart sevärd.

(Ps: Är du tokig i Asiatisk film ska du bege dig till Stockholm där biograferna just nu visar ett urval av de asiatiska toppfilmerna i samband med Tokyo Style in Stockholm)

Kim Ekberg

Kommentarer