Star Wars Trilogy (Special Edition)

  • Svensk titel: Star Wars Trilogy (Special Edition)
  • Originaltitel: Star Wars Trilogy (Special Edition)
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-09-22

Recension - Blu-ray/DVD

Pa pam- Pa pa pa Pam Pam-pa pa Pam!

I sin fulla prakt så ljuder de klassiska kompositionerna i orkestralt surroundljud från teverummet. Verken känns lika klassiska som vilken Bach- eller Wagnerkompositioner som helst. Det är bara det att dessa pompösa toner strömmar ut ur Dvd-spelaren istället för en knastrig gammal grammofon. Det är Star Wars jag talar om, och alla som har sett filmerna, helst då det begav sig, kan väl instämmande känna igen sig i ståpälskänslan man får när man hör den klassiska filmmusiken.

Efter flera års fragmenterande av Star Wars licensen från George Lucas sida så började jag tvivla starkt på att jag fortfarande hade kraften i mig. Efter Jar Jar Binks oförlåtliga taffligheter i Episode 1 så trodde jag aldrig att jag skulle få den tillbaka. Men så släpps plötsligt den ursprungliga trilogin i en smäcker Dvd-box, och plötsligt så känns det som att allt är förlåtet. När jag hör Darth Vaders eviga stönande, blickar ut över isplaneten Hoth och återser mina droidkompisar från för, då släpper allt. Jag är hemma igen.

Stjärnornas krig är en saga. Den klassiska historien om den uträknade pojken som ger sig ut på äventyr för att rädda prinsessan från den onde fursten. George Lucas har bara förflyttat intrigen ut i rymden, till en annan galax, långt borta. På något konstigt sätt så känns världen både högteknologisk, men ändå primitiv. Det är här styrkan hos Stjärnornas krig ligger, att världen är en perfekt mix av dåtid och framtid. En perfekt mix av saga och en postapokalyptisk framtidsvision. Man känner sig både hjärtligt välkommen, och utfryst. Lucas universum vimlar av färgstarka personligheter, Jediriddare, rymdprisjägare, stormtrupper och en och annan saxofonspelande rymdvarelse. Och allt känns så perfekt övervägt. Star Wars-universumet känns lika verkligt som den verklighet vi lever i. Och det är mig veterligen det finaste omdöme en fantasivärld kan få.

Den inledande trilogin av den blivande sexlogin är nästintill klockren, en solklar femma. De två inledande delarna (A new hope, empire strikes back) är nästintill fläckfria. Solklara fempoängare båda två. Det är i den tredje delen man kan märka fragment till vad som skulle bli seriens död. Historien klarar sig bra utan gulliga Ewoker som springer runt i skogen, häftiga specialefekter, och trötta skämt. Del tre är ändå fantastisk, det är bara de små fragmenten som får den skolade analytikern att förstå vartåt det lutar. Sedan så kom episode 1, och Star Wars-känslan var utbytt mot vad som bara hade varit fragment i den avslutande episoden. Små fragment hade blivit en hel film. Jar Jar Binks är inte rolig, och många dataeffekter gör inte en bra film.

Star Wars triology är Star Wars. En klockren fempoängare, en box som borde finnas i var dvd-samling, tre odiskutabla mästerverk. Något annat betyg än en femma vore en skymf. Dock kan George Lucas polerande med dataeffekter ifrågasättas. Femman hade varit ännu starkare om filmerna hade varit i originalskick. Men, men, varför tråna efter någonting man inte kan få. Så, mina Padwans: Sätt istället lasersvärdet på laddning, vaxa speedern och bege er till stadskärnan och köp den här boxen. Och må kraften vara med er!

Kim Ekberg

Kommentarer