Manchurian Candidate, The

  • Svensk titel: Manchurian Candidate, The
  • Originaltitel: The Manchurian Candidate
  • Release (Bio): 2004-11-05
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-04-27

Recension - Blu-ray/DVD

1962 spelade Frank Sinatra och Angela Lansbury i filmen The Manchurian Candidate. Lansbury blev senare belönad med en Globe för sin insats. Drygt fyrtio år senare kommer alltså denna nyinspelning av filmen med samma namn och det är inte vilken man som helst som gör den -Jonathan Demme har alltid varit en favorit och misslyckas sällan.

Efter När Lammen Tystnar och Philadelphia är Jonathan Demme stor i mina ögon. På senare tid har Demme kanske inte spottat ur sig nya produktioner utan är ganska återhållsam i vad han gör. Om The Manchurian Candidate var rätt för honom är lite svårt att säga. Själva storyn är är hälften så otäck som Demme gör den till, men du som fortfarande kommer ihåg tidernas kanske läskigaste "mörka källarscener" från När Lammen Tysnar, känner igen sin Demme. Det hade kunnat röra sig på en mer actionfylld nivå med biljakter och mängder med pangpang, men Demme vill något mer.

Denzel Washington kan som vanligt inte göra något dåligt så förutom att hans karaktär är ovanligt bister och tråkig, är allt som det ska. Vad som sticker ut däremot är en fullkomligt lysande Meryl Streep som nästan lyckas ge mig mardrömmar. Liev Schreiber är för mig fortfarande medeoker och inga ögonbryn höjs.

The Manchurian Candidate är förståss både osannolik och sannolik på en och samma gång. I kort handlar det om en teknik som nått så långt att man kan manipulera och styra människors handlingar, minnen och tänkande. Är detta möjligt? Det skulle vara tämligen naivt att totalt avfärda det, hur mycket sci-fi det än låter. Som jag nämnde tidigare så skulle det kunna vara en ren actionrulle, men Demme väljer att tona ner den och i stället göra den smygande och spännande. Till och med ögonblick när Denzel Washington tittar sig i spegeln blir i Demmes händer lite smått otäcka.

The Manchurian Candidate känns annars som ett hopkok från allt möjligt. Man har lånat lite här och där, även från grekisk mytologi, och resultatet är helt okej. Det är kvalité, det känns, men det som förmodligen är en fyra i betyg, sänks till en stark trea just för att jag tycker mig ha sett det hela förr. Kan vara en deja vu, visserligen...

Jesper Isaksson

Kommentarer