Till minne av Mikael Dubois

"Jag undrar om nån ser, undrar om nån ser - att clownen inte ler" - T. DiLeva

Mikael Dubois var en föregångare till dagens vulgärhumor i form av Jackass med sina figurer Svullo, Sloke och den elake polisen. I TV-serien ”Agne och Svullo” från 1988 gick det en och annan propp i hjärnan på den äldre och ofta moraliserande delen av Sveriges befolkning. Det provades färg och man utövade de ovanliga sporterna ”Kast med liten video”, ”VM i alkoholism” och åt rå falukorv så det sprutade ur öronen. Mikael hade slagit igenom för en mindre publik och kultförklarats några år tidigare med sin figur Captain Freak, som påminde mycket om Svullo. Rollen slipades och putsades till fulländning i och med mötet med Hans Crispin som spelade Agne.

De bästa skämten var kanske inte hans egna, den största inspiratören i samtiden då var väl den ultraamerikanska komikern Andrew ”Diceman” Clay och det var under ett samtal om denne som samarbetet med Electric Boys inleddes. Jag såg dem uppträda tillsammans i Strängnäs 1988 på en ungdomsmässa, de var helt sjukt stora tillsammans och det var snarast Svullo som var stjärnan då med den stora hiten ”För fet för ett fuck” (originaltexten var för ful för skivbolaget ”För full för ett knull” som är en parabel till Dead Kennedys ”Too drunk to fuck”).

”Det var en tjej som ville ha sex i baksätet av en bil. Men hon ville att jag skulle köra. Sen visade sig att hon ville snacka under samlaget så förra veckan ringde hon från ett hotellrum. Fy fan” - från ”För fet för ett fuck” och ett av Dicemans ståupp skämt som Micke tog över haven till vårt avlånga land.

När Svullo gick upp på listorna var det nästan ingen som hade lekt med kombinationen hårdrock och rap, Beastie Boys och Red Hot Chili Peppers var gemensamma förebilder till Electric Boys och Mikael Dubois och det blev ett synnerligen lyckat samarbete som mynnade ut i ett fullängdsalbum året därpå med gästartister som Sickan Carlsson, Kurt Ohlsson, Kee Marcello med flera.

Det har varit lite tystare från Mikael de sista åren och han har väl slagits i motvind för att få de lite seriösare roller som han satsat på under senare år. Han medverkade bland annat i SVT-dramat Lukas 8:18 och i tv-serien Folktoppen. Sina kollegors godkännande och kärlek vann han trots stämpeln efter Svullo. Han beskrevs som varm, ödmjuk och fruktansvärt rolig av flera skådespelarkollegor.

Mikael Dubois slutade sina dagar, endast 46 år gammal, efter en lång tids depression och missbruk till följd av en separation från sambo och barn. Micke tog sitt liv i en källare med ett rep runt halsen. Hans sex barn står utan en far. Vi står utan en framstående artist, komiker och skådespelare - i sanning, du kommer att vara saknad Micke. Vila i frid!

Mattias Svensson

Kommentarer