5 nykomlingar i Episod VII (uppdaterad)

Tellusfilms Johan Karlsson hakar på den intensiva ”Star Wars”-hajpen och listar fem intressanta nykomlingar i "Episod VII - The Force Awakens".

5. BB-8 (androiden)
Såsom jediriddaren Luke hade sin gullige, pipande maskot R2-D2 har nya hjältinnan Rey sin charmige plåtburksboll. BB-8 rullar fram i galaxen och tar eventuellt över robotfavoritskapet i filmserien. Finns dessutom som fjärrstyrd men ack så dyr leksak om vi tänker oss löjligt lyxiga julklappar under julgranarna. Kommentar efter att ha sett filmen: BB-8 är mycket riktigt sjukt charmig (och speglar R2-D2:s roll i originalfilmen), men han tillhör X-Wing-piloten Poe, och inte Rey som jag påstod.

4. Kapten Phasma (Gwendoline Christie)
En stentuff, kvinnlig stormtrooper spelad av hon som spelar Brienne of Tarth i ”Game of Thrones”. Varför har det dröjt så länge med en rejäl tjejskurk i ”Star Wars”? (Om man inte räknar greve Dookus lärling Asajj Ventress från den datoranimerade tv-serien ”The Clone Wars”.) Christie lär leverera våldsamma stordåd. Kommentar efter att ha sett filmen: Det var för lite Phasma i "Episod 7". Hoppas hon tar av sig hjälmen i någon av uppföljarna. Och hämnas på Finn!

3. Lor San Tekka (Max von Sydow)
Svenske Max von Sydow (”Det sjunde inseglet”, ”Blixt Gordon”, ”Exorcisten”, ”Minority Report”) ger birollstyngd till filmen. Veteranskådisen spelar tydligen en gamling i en ökenby. Kanske snackar vi en Obi-Wan Kenobi-klok vägledare och mentor till unge Rey. Kommentar efter att ha sett filmen: Nix, ingen mentor. Vi snackar några sekunders offerlamm för att etablera den nya skurken Kylo Ren.

2. Finn (John Boyega)
Det intressanta med Finn är att han verkar vara en före detta stormtrooper som går över till den ljusa sidan. Det känns lite fräscht och nytt. Ryktet säger att snubben har fått tag i Luke Skywalkers begagnade gamla ljussabel. Tänk om hans efternamn är Windu eller Calrissian? Det är inte helt omöjligt. Kommentar: Finn togs från sina föräldrar för att drillas till stormtrooper när han var liten, så det är fortfarande möjligt att han är släkt med Calrissian!

1. Rey (Daisy Ridley)
Bruden som i trailern åker iväg på en svävare på ökenplaneten Jakku. En envis ensamvarg med stor hjältepotential. Är inte Rey ruskigt lik prinsessan (numera general) Leia? Slår vad om att hon på sikt blir den nya trilogins högst sympatiske huvudperson. Kommentar: Wow, vilken mäktig hjältinna som andas Kraften som ingen annan! Mysteriet med hennes föräldrar kvarstår... (Kan det vara Luke som är pappa eller är det för uppenbart?) 

Extramaterial: Mysteriet med Luke Skywalker
Han Solo och Leia och Chewie har vi skymtat. Men varför visar inte regissören J.J. Abrams upp den legendariske hjälten och jedimästaren Luke Skywalker i trailern? Vad gör han 30 år efter ”Jedins återkomst”? Har han följt den negativa Anakin-familjetraditionen och gått över till den mörka sidan? Är han en förvirrad gammal gubbe som sitter och mediterar i något tempel i fjärran? Har Luke en hemlig agenda eller är han bara trött på kändislivet efter att ha pajat två klantigt byggda dödsstjärnor? Kommentar: Luke är tack och lov inte ond, men han såg rätt uppgiven ut i slutet av "Episod 7". Att förlora sin systerson till den mörka sidan sved nog som tusan. Hittade Luke det första jeditemplet? Tränar han en ny generation hjältar i smyg? Orkar han ta in en ny, lovande padawan (Rey)? "Episod 8" bara måste besvara några av dessa frågor.

Johan Karlsson

Kommentarer