Bokrecension: "Star Wars FAQ"

Ni na ni na ni nana… Dagens boktips!

Som vana läsare av Tellusfilm känner till recenserar vi inte bara filmer och TV-serier här, utan även en och annan bok relaterad till ämnet. Så även idag, bara ett par dagar före premiären av ”Star Wars: The Force Awakens”, då vi tar oss an ”Star Wars FAQ: Everything Left to Know About the Trilogy that Changed the Movies” av Mark Clark.

Den här maffiga boken innehåller massor av information om originaltrilogin, hur det gick till att skapa filmerna och hur de mottogs av publik och kritiker. Man får även läsa om många av de filmer som inspirerade till och som inspirerades av Star Wars, samt om rena parodier. Vi får även veta mer om den ökända ”Holiday Special”, som bara visats en enda gång i amerikansk TV (och även en gång på svensk TV) och sedan aldrig givits ut på någon form av media. Det finns också massor av information om det utökade Star Wars-universat, med böcker, spel och så givetvis alla leksaker.

Som gammalt fan av originaltrilogin kände jag till en hel del av det som berättas i boken sedan tidigare, men det fanns även en hel del nyheter för mig både i text och bild.

Så här när vi har en sjunde film i serien precis framför oss (och, som det verkar, ett oräkneligt antal filmer de kommande åren) kan det vara intressant att gå tillbaka och se hur det hela började. Hur en liten regissör med bara en hit i bagaget sedan tidigare mot alla odds lyckades erövra världen och påverka filmskapandet för all framtid.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer