Nybörjarens guide till Star Wars-galaxen

Episode I – The Phantom Menace (George Lucas, 1999)

Senator Palpatine vill republiken väl. På ökenplaneten Tatooine får vi lära känna en podracande, solidarisk liten kille vid namn Anakin Skywalker. Han lämnar så småningom sin morsa och livet som slav för att tas om hand av den unge jediriddaren Obi-Wan Kenobi. Visst måste Anakin vara den omtalade i profetian som ska ge balans till kraften? (Fel, fel, fel. Den som senare visar sig göra det är Anakins framtida son, den sanne hjälten, Luke Skywalker.)

 

Episode II – Attack of the Clones (George Lucas, 2002)

Klonkrigen, som refererades i originaltrilogin, får sin början när blivande prisjägaren Boba Fetts pappa kopieras tusentals gånger (vi kan bara spekulera i att byte av toner i kopiatormaskinen måste ha kostat en galaktisk förmögenhet). Obi-Wan tränar ynglingen Anakin som sin impulsive lärling. Anakin i sin tur häver ur sig republikens styltigaste raggningsrepliker och kuckelimuckar mot reglerna med vrålsnygga drottning Amidala. Jediriddare och klontrupper samarbetar, vilket senator Palpatine givetvis inte har något med att göra.

 

Episode III – Revenge of the Sith (George Lucas, 2005)

Anakin väljer i ett pressat läge att gå över till den mörka sidan, personifierad av den manipulative Darth Sidious/överkansler Palpatine. Efter en dramatisk och gripande lavafajt mellan Obi-Wan och Anakin transformeras den aggressive lärlingen till den levande respiratorn Darth Vader. Specialorder 66 aktiveras och de förprogrammerade klonerna avrättar de intet ont anande jediriddarna. Den vise muppen Yoda går i exil på träskplaneten Dagobah. Minnet raderas på C-3P0 och R2-D2. Palpatine formar en diktatur och blir enväldig kejsare med svåra hudproblem. Amidala föder Luke och Leia, utan Anakins vetskap. Av säkerhetsskäl delas tvillingarna upp och får växa upp på olika planeter.

 

Episode IV – A New Hope (George Lucas, 1977)

Luke Skywalker växer (som farsan) upp på ökenplaneten Tatooine, men drömmer om ett äventyrligare liv. Tillsammans med smugglaren, rymdpiloten och ofrivillige hjälten Han Solo, hårbollen Chewbacca, två kufiska droider och tuffa prinsessan Leia Organa utgör de rebellrörelsen som kämpar mot kejsare Palpatines onda rymdimperium. Den mörka sidan förlorar sin klantigt konstruerade dödsstjärna. Och Darth Vader tar kol på sin åldrade, ex-mentor Obi-Wan Kenobi.

 

Episode V – The Empire Strikes Back (Irvin Kershner, 1980)

Luke överlever nätt och jämnt en incident på snöplaneten Hoth och blir ingeggad i utomjordiska inälvor. Han Solo och prinsessan Leia uppvisar käbblande hatkärlek. Luke jeditränas av mästare Yoda. I molnstaden träffar vi Solos smilfinkpolare Lando Calrissian. Luke blir av med en hand och får veta att Vader är hans farsgubbe Anakin. Solo blir nerfryst i karbonit och skickas till tjocksmocken Jabba. 

 

Episode VI – Return of the Jedi (Richard Marquand, 1983)

Luke Skywalker har fixat självförtroende och en plan för att befria Han Solo från Jabba the Hutts palats. Leia får veta att hon och Luke är syskon. Kraften är stark i familjen Skywalker. Gulliga nallebjörnsewoks slåss på hjältarnas sida mot stormtroopers i djungeln. Ännu en dödsstjärna neutraliseras i rymden. Filmens klimax är när Darth Vader räddar sonen Luke från kejsaren och visar upp ett litet uns av godhet innan han dör. Det blir brakfest på djungelplaneten och fallna jedimästare spökar.

Johan Karlsson

Kommentarer