Bokrecension: "Buffy the Vampire Slayer FAQ"

Varje gång någon frågar mig vilka TV-serier som är mina favoriter brukar det generera mer eller mindre samma svar: ”The Sopranos”, ”Vita Huset” och ”24”. Ibland tillkommer det även andra serier, men en som jag av okänd anledning brukar glömma bort vid dessa tillfällen – trots att jag älskar den – är ”Buffy the Vampire Slayer”, eller ”Buffy vampyrdödaren” som den hette när den visades på TV.

Jag tror att jag sett igenom seriens samtliga sju säsonger 2-3 gånger, vissa avsnitt betydligt oftare, och den är verkligen suverän. Det är kanske lätt att avfärda den som en ytlig ungdomsserie, men den är så mycket mer än så. Visst har den sina svackor (säsong fyra är stundtals plågsam att ta sig igenom) men överlag håller den riktigt hög kvalitet, och vissa avsnitt är utan att överdriva fantastiska.

I boken ”Buffy the Vampire Slayer FAQ: All That’s Left to Know About Sunnydale’s Slayer of Vampires, Demons, and Other Forces of Darkness” (hädanefter förkortat till ”BtVS FAQ”) går författarna David Bushman och Arthur Smith genom hela serien, säsong för säsong, avsnitt för avsnitt och analyserar dess innehåll. De presenterar de viktigaste karaktärerna och händelserna i detalj och de flesta tänkbara frågor man kan ha haft innan besvaras. Dessutom tas den ursprungliga långfilmen med Kristy Swanson upp, och även de avslutande ”säsongerna” som inte nådde TV-apparaterna utan istället släpptes som serietidningar.  

För ett självförklarat fan av serien som undertecknad fungerar ”BtVS FAQ” som en uppslagsbok där saker jag redan visste blandas med nyheter, och den kommer ha en självklar plats i hyllan bland mina filmböcker. Den innehåller i korthet allt man kunnat önska sig.

Förutom kaniner.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer