Fragment

  • Svensk titel: Fragment
  • Originaltitel: Fragment
  • Speltid (min): 24

Recension - Blu-ray/DVD

En man återvänder efter en lång tid hemifrån. Han märker snart att saker inte är som de en gång varit. Någonting har förändrats. Är det han själv, eller världen runt honom?

Så beskrivs handlingen i "Fragment" på kassettens baksida. Verkar inte så konstigt eller hur? Fel! Den här filmen liknar inget du sett tidigare, den är fylld av symbolik som inte alltid är helt lätt att förstå. Det finns inte heller några talade repliker i filmen, allt förmedlas med ansiktsuttryck, kroppsspråk och i ett fall även teckenspråk. Givetvis hjälper även musiken till att förstärka de känslor som uttrycks i filmen.

"Fragment" bjuder inte på någon lättsam underhållning. Missförstå mig inte, jag tycker om den, men den kan behöva ses både två och tre gånger för att göras rättvisa. Den är inget för personer som önskar non-stop action, utan riktar sig lite mer åt den publik som vet att uppskatta alternativ och konstnärlig film.

Rent tekniskt är "Fragment" en fröjd, den ger ett proffsigt intryck från början till slut. Fotot är skickligt och ljudet är i stereo för att göra originalmusiken av Jonas Thorell rättvisa. Till och med omslaget är i proffsig fyrfärg, helt i klass med filmer från de stora bolagen.

Får ni en chans att se "Fragment" tycker jag att ni ska ta den, alla kommer inte att gilla den men jag tror att många av er kommer att bli imponerade.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer