Swedish Horror

  • Svensk titel: Swedish Horror
  • Originaltitel: Swedish Horror
  • Speltid (min): 125
  • Release (Blu-ray/DVD): 2004-11-22
  • Tagline: A smorgasbord of monsters, blood, insanity, humour, thrills, disgust, death...

Recension - Blu-ray/DVD

Svensk skräck behöver inte betyda "Camp Slaughter", det kan faktiskt vara bra också. Dock är inte skräck just den genre som får mest stöd av Svenska Filminstitutet så man får leta utanför mainstreamsortimentet för att hitta guldkornen. Oftast är detta svårt, långt ifrån alla vet vart man ska vända sig om man vill se lite härlig svensk undergroundskräck.

Nu är det problemet löst! Njutafilms ger i dagarna ut en DVD fullmatad med svensk skräck i kortfilmsformat. Häng på så går vi igenom filmerna på skivan...


"Anakolut" (Palle Dahlstedt & Martin E. Friberg, 20 min, 2000)

Ingen mjukstart direkt... Att se "Anakolut" kan närmast jämföras med att titta på etsningar genom ett kaleidoskop, olika bilder vrids och vänds och tillsammans målar de upp ett mord. Mycket snyggt och välgjort, men lite väl experimentellt för mitt personliga tycke.


"Clayboys On Monster Island" (Dennis Haga, Kim Hansen, Björn Björnsson, Fredrik Ahston, Poke Stolt & Anders Fransson, 5 min, 1996)

Glöm Pingu, de här lergubbarna är mycket roligare! Jodå, ni läste rätt, det står lergubbar. Nu betyder inte det att de är ofarliga, snarare tvärtom. Det slaktas och mördas på löpande band och blodet formligen sprutar överallt. Det är våldsamt, brutalt och vansinnigt roligt, tyvärr är bildkvaliteten på denna film under all kritik.


"Control Alt Delete" (Magnus Gillberg, 2 min, 2003)

Om den förra filmens lergubbar var roliga är denna films huvudperson den raka motsatsen. Vi har här en riktigt slabbig film där en man skär sig blodig och stympar sig för att komma loss från den kontrollerande mor alltför många låter sig uppfostras av – televisionen. Filmen må vara kort men den är väldigt intensiv.


"Dog Walk" (Johannes Runeborg, 15 min, 1995)

Det här är läckert! Vi får följa en till synes väldigt lugn och timid man som tvingas ta trapporna för att komma högst upp i ett hyreshus. På varje våning möter han på nya människor i alla möjliga (och omöjliga) situationer. En mycket underhållande film som fick mig att minnas Just D:s gamla hit "Grannar".


"Facts Are Safety" (Nicolas Debot, 6 min, 2001)

Den här filmen har tidigare recenserats här på Tellusfilm så jag tänker inte gå in på den i detalj. Kan dock vara värt att nämna att det var just den här filmen som orsakade sommarens "porr-skandal" där Farmen-Linda Hedihn var inblandad.


"Resurrection of Michael Myers part II" (Henrik Wadling, Micke Beckman, Anders Ek & Kaj Steveman, 22 min, 1991)

Nu snackar vi kultfilm! Det här var filmen jag först läste om i OKEJ på tiden det begav sig. Att det skulle ta över tio år innan jag slutligen fick chansen att se den på en sunkig femtioelfte generationens videokopia känns lite snopet när filmen bara ett år senare släpps på DVD. Bilden och ljudet är på topp (med tanke på källmaterialet vill säga) och man kan luta sig tillbaka i soffan och njuta när Michael Myers börjar härja på ett sjukhus i Stockholm tillsammans med Leatherface och Jason Voorhees. Bland offren finns en del bekanta ansikten, såsom Orup, Gunnar Rehlin och Annika Sundbaum-Melin, som samtliga går hiskeliga öden till mötes. Underbart!


"Return of the Monster" (Adam Valkare, 9 min, 2002)

Scifi-skräck med effekter som får en att tänka på de gamla Blixt Gordon-serierna, miniatyrer och modeller används flitigt och ger en härlig stämning. Skådespelarna talar knagglig engelska och det kan ibland vara lite svårt att urskilja dialogen, men man blir åtminstone inte förbannad på framförandet som var fallet med "Camp Slaughter". Nej, här resulterar det istället i extra skön b-filmskänsla.


"Skuggfaxe" (Crazybrothers, 2 min, 2004)

Två spöken slåss med varandra i en barnkammare. Det kunde ha blivit riktigt tråkigt och förutsägbart, men istället blev det snyggt och läckert. Att göra filmen animerad var ett klockrent val!


"Zombie Psycho Sthlm" (Micke Engström, 14 min, 2004)

Micke Engström bevisar än en gång att han kan det här med läckert användande av datoranimerade effekter för att höja stämningen och känslan i en film. Här får vi följa en zombiejägare (vars "inre röst" görs av Thorsten Flinck, tyvärr förvrängd och lite svårförståelig) på jakt efter de zombies som härjar på en kyrkogård i Stockholm. Det kommer inte bli lätt, speciellt inte när han möter den starkaste zombien, spelad av en lysande Valerio Amico (som var otroligt bra i en helt annorlunda roll i Micke Engströms tidigare film "Plastpappan", som tidigare recenserats här på Tellusfilm). En klart skön film som jag tänker se många gånger!


"2/6 02:32:09" (Simon Möller, 15 min, 2004)

Simon Möller levererar en otroligt läcker, men samtidigt skum, film som till stor del presenteras med en "övervakningskamera-look". Det får filmen att likna en blandning av "Big Brother" och "The Ring", en mix som jag aldrig trodde jag skulle få se. Turligt nog väger det över åt det japanska mästerverket och inte åt den vidriga dokusåpan, annars vete fan om filmen varit sebar över huvud taget. Nu blir det iaf en intressant och bitvis riktigt läskig film.


"Phantom Miscarriage" (Pontus Lundqvist, 2 min, 1999)

Ok... Det här är som en blandning av "Eraserhead" och... ja, jag vet inte vad. Att se en plågad man föda en ful docka som han sedan lägger i en gammal toppmatad videobandspelare känns som det kvittar för min del. Filmen är helt enkelt ointressant, och inte blir det bättre av att bildkvaliteten är usel.


Förutom de ovan nämnda filmerna bjuder DVD:n på lite extramaterial som enbart handlar om filmen "Resurrection of Michael Myers part II". Först hittar vi en musikvideo, "Resurrection Rap" med Irma Schultz och Cane. Den kan vara kul att se en gång, men det är definitivt inget man går tillbaka till. Ett par trailers finns också, varav en för den första "Resurrection"-filmen. Lite lurigt, då själva filmen inte finns med. Tyvärr är samtliga trailers i uruselt skick, både bild- och ljudmässigt.

Jag har tidigare nämnt att det kan vara svårt att höra dialogen i vissa filmer. På den kommande DVD:n kommer samtliga filmer vara textade på flera språk, något som dock saknas på den recensionskopia jag fått. Med textningen missar man garanterat ingenting.

Avslutningsvis vill jag rikta ett personligt tack till Njutafilms Nicolas Debot för att han gjort dessa filmer lätt åtkomliga för oss fans. Den här skräcksamlingen må vara aningen ojämn, men "Resurrection of Michael Myers part II", "Zombie Psycho Sthlm" och "Dog Walk" ser alldeles själva till att göra DVD:n mer än köpvärd!

Läs mer om filmen hos Njutafilms.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer