2046

  • Speltid (min): 123
  • Release (Bio): 2004-12-17
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-08-10

Recension - Blu-ray/DVD

Asiatisk film är någonting som verkar komma starkt just nu. Ständigt så går nya filmer upp på bio i genrer som varierar i allt från kampsport till skräckfilm. Nästa års bästa film kan mycket väl heta Old boy, men redan i år finns det en magnifik asiatisk pärla att skörda.

För ett par år sedan så utkom Wong Kar-Wai med sitt intima drama In the mood for love som rosades av många som ett modernt mästerverk. Efter en mellanfilm så är det nu dags för en uppföljare till filmen, och det blir faktiskt nästan lika bra. Författaren som hade huvudrollen i den första filmen har tröttnat på kärleken, och börjat se den som ett nöje vid sidan av. Han vet att han aldrig mer kommer att få återuppleva äkta kärlek. Samtidigt så skriver han en bok med namnet ”2046”, ett årtal man kan resa till med hjälp av tåg. Trotts att den utspelar sig i framtiden så handlar den om det förflutna.

2046 är en mycket mörkare och mer svartsynt film än föregångaren. Filmens huvudperson summerar detta med ett par väl valda ord:

”Kärlek är en fråga om tajming, det gäller att träffa någon i exakt rätt tillfälle av livet för att den ska uppstå”

Kanske inte ordagrant, hursomhelst är detta filmens grundbudskap. Kärlek måste vara ömsesidig för att överhuvudtaget kunna uppstå. I In the mood for love så var kärleken aldrig fysisk, utan skildrades på ett känslomässigt plan. Här så vänder Kar-Wai på steken och det blir mycket mer närgånget, dock inte känslofyllt. Man kan tycka att det är cyniskt, men det är så livet kan tackla människor. Kar-Wai får som vanligt ut sitt budskap, främst på grund av hans visuella sinne. Det är genomgående vrålläckert i både 60-tal och 2046. Estetiken påminner till mestadels om den som fanns i In the mood for love , fast ändras självklart helt när man befinner sig i framtiden. Det blir som en blandning mellan Kubrick och någon moderiktig reklamfilm, och jag kan inte låta bli att låta mig hänföras.

Det har slängts mycket skit på filmens historieberättande. Det har sagts att filmen är nästintill obegriplig. Jag kan inte låta bli att fråga mig själv: ”vad är det ni inte fattar?”. Jag ser ingenstans igenom filmen minsta tvekan, det uppbrutna historieberättandet må leda till förvirring, men det reder ut sig mot slutet. På det hela taget så kan jag bara finna ett par små minustecken. Dels så är inte filmens cgi-effekter speciellt imponerande. Dock så kan jag tänka mig att ha överseende med detta då 2046 bara existerar i huvudpersonens huvud. Vad man däremot inte kan blicka bort från är ett stycke pinsam produktplacering för ett visst storföretag. Bortsett från detta är 2046 lite av ett praktverk, känslor förmedlas effektivt och nutiden återspeglas läckert i filmens fiktiva framtid. Filmen bör inte göra något Kar-Wai-fan besviket. Uppföljare blir knappast bättre än 2046.

Kim Ekberg

Kommentarer