Innan frosten

  • Svensk titel: Innan frosten
  • Originaltitel: Innan frosten
  • Speltid (min): 93
  • Release (Bio): 2005-01-14
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-06-15

Recension - Blu-ray/DVD

Kjell-Åke Andersson (Familjehemligheter) regisserar polisfilm. Det här är alltså en prequel till Frosten. Om ni minns den? Inte jag heller. Allvarligt talat kan man lika gärna skoja bort den här andrahandssorteringen som en tv-deckare som har gått vilse och hamnat på vita duken. Den är ingen kalkon, men inte heller något man vill rekommendera.

Handlingen är okej men mestadels förutsägbar. Far och dotter-relationen står i fokus. Mord med religiös anknytning är på tapeten. Mycket standardgrejer dyker upp: en stor explosion, en ärkeskurk som är galen und so weiter. Det mest originella i hela filmen är två brinnande svanar.

Man stör sig på brister i trovärdigheten. Bortslarvandet av en pistol i ett kritiskt läge är irriterande klantigt. Innan frosten utspelar sig i Skåne, men den enda som talar skånska är en statist. Det håller inte.

För fullkomligt fanatiska Wallander-fans kanske det här kan vara sevärt. Själv har jag varken läst böckerna eller sett de gamla Lassgård-filmerna, och blir inte sugen på det heller. Och fler Wallander-filmer kommer det att bli. Förhoppningsvis hinner teamet bli varma i kläderna.

Det finns potential i de individuella skådespelarna, tror jag, men något samspel av rang blir det aldrig. Krister Henriksson mumlar i huvudrollen. Johanna Sällström går omkring med händerna på polisbältet och ser fånig ut. Ola Rapaces (Tusenbröder) talang får inget svängrum. Birollerna är blekare än ett lik i skogen.

Hade förväntat mig mer. Beck är fortfarande storebror. Tänk vad man kan sakna Micke Persbrandt...

Johan Karlsson

Kommentarer