Ladder 49

  • Svensk titel: Ladder 49
  • Originaltitel: Ladder 49
  • Speltid (min): 115
  • Release (Bio): 2005-01-28
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-05-25
  • Tagline: A bond forged by fire is never broken.

Recension - Blu-ray/DVD

Många yrken och deras innebörd glider ofta förbi i vardagens hektiska gång. Det är sällan man stannar upp och faktiskt tänker på vilken betydelse en lågstadielärare har för barnens framtid, hur mycket en sjuksyster betyder för en patient eller vilka faror en brandman utsätter sig för, för att skydda och rädda oss andra.

Det är den sistnämnda kategorin som den här filmen handlar om: Brandmän! En yrkesgrupp som går till sina jobb varje dag och inte drar sig för att sätta andras liv framför sitt eget. Sällan får de det erkännande de är värda men då och då händer det något i omvärlden som får filmbolag att vilja uppmärksamma (tjäna pengar) dem. Jag tänker på "den 11:e september". Dagen då många tappra brandmän fick sätta livet till. Detta är en film som hyllar dessa män och kvinnor.

Storyn då?
En kväll, som vilken annan, brinner en stor fabrik någonstans i Amerika. Mängder med brandmän samarbetar för att släcka branden och rädda de människor som är kvar där inne. Men något går fel i räddningsaktionen. En brandman blir kvar då golvet raserar under honom. Instängd och skadad i den brinnande byggnaden får tittaren nu följa räddningsarbetet och att lämna en kollega bakom sig är inte accepterat. För att vi ska förstå varför och känna mer empati med dom inblandade får vi nu under filmens gång följa den skadades liv innan olyckan.

Jack Morrison (Joaquin Phoenix, Gladiator) är en ung brandman som ansluter sig till arbetslaget "ladder 49". En enhet som anses vara en av de mer sysselsatta brandbekämparna i världen. Efter diverse gliringar och inkilningsprov blir han en i gänget och det vardagliga livet som brandman tar vid. Hur vardagligt det nu kan bli då den ena dagen är värre än den andra. Jack växer i sin roll och med tiden blir han uppmärksammad som en väldigt duktig brandman.
Mike Kennedy (John Travolta, Pulp Fiction) är Jacks enhetschef och kapten vid ladder 49. En roll som han gör bra. Så bra han kan iallafall. Men frågan är om inte rollbesättningen hade kunnat vara bättre. Travolta har en överbeskyddande "pappa"-roll som i mitt tycke hade fyllts ut bättre med någon äldre, tyngre skådespelare. Joaquin i sin tur förmedlar en känsla av osäkerhet och stundtals överspelande. På sina platser fungerar osäkerheten bra och huruvida detta är direktiv från regissören eller inte låter vi vara osagt. Det jag vill säga är att Joaquin inte har den bredden på sitt skådespeleri som många andra storstjärnor. Han fungerade perfekt i filmen Gladiator där stelhet och lågmäldhet genomsyrade hela hans roll. Men då Ladder 49 löper över 10-15 år och Jack Morrison går från osäker grönis till erfaren och rutinerad hjältepappa så lyser bristerna igenom.

Som tittare förstår man svårigheterna i att ha ett farligt yrke och samtidigt leva ett normalt familjeliv. Det är just detta regissören vill få fram enligt mig. Filmen i sig handlar egentligen inte om så mycket, utan budskapet ligger i att förmedla en känsla av att det faktiskt finns en människa med familj, vänner, hobbies, skratt och gråt bakom den där rökdykarmasken. Filmen tar bort hjältarnas odödlighetsstämpel utan att dra ner på deras status. Det funkar alltså. Har du lätt till tårar och gillar amerikanska hollywood-produktioner fyllda med action varvat med romantik så kommer du nog gilla det här.

Sedan filmen Backdraft (Eldstorm) kom 1991 har brandmansfilmer varit en genre jag gillat skarpt. Ladder 49 når inte upp i samma klass. Med det inte sagt att det är en dålig film. Något jag läst på andra ställen och måste kommentera är klippningen och fotot i filmen. Det är ojämn kvalitet på detta och lika bra som det är på vissa ställen, lika dåligt är det på andra.

Extramaterial
- Skapandet av Ladder 49
- Dokumentär: vardagshjältar
- Filmen med kommentarer
- Borttagna scener
- Skådespelarnas brandmannaträning
- Musikvideo: Shine your light

Ett extramaterial man kan förvänta sig på en dvd av denna klass. Inte mer och inte mindre. Dokumentären "Vardagshjältar" låter tittaren följa med riktiga brandmän som dagen till ära ska hyllas med tapperhetsmedaljer för sina insatser. Vi får en inblick i hur fruar, män och barn ser på det faktum att deras partner eller pappa kanske inte kommer hem från arbetet en dag.

DVD:n finns att köpa hos återförsäljare fr.o.m. den 25:e maj! Vi tackar Buena Vista för recensionsexemplar.

Daniel Johansson, chefredaktör

Kommentarer