Benknäckargänget - krossa dem

  • Svensk titel: Benknäckargänget - krossa dem
  • Originaltitel: Longest Yard, The
  • Speltid (min): 109
  • Release (Bio): 2005-08-05
  • Tagline: If you can't get out, get even.

Recension - Blu-ray/DVD

”Benknäckargänget” (”The Longest Yard”) är en remake med en blek Adam Sandler, en åldrad Burt Reynolds och en försummad Chris Rock. Rock kan bevisligen vara hur kul som helst och borde inte slarvas bort som han dessvärre gör här. Min andra invändning är att sportkomedin inte lyckas hitta rätt ton. Den blir alldeles för brutal, opassande brutal. Stereotyperna blir tröttsamma i längden. Men framförallt är det för glest mellan skratten. ”Benknäckargänget” är inget för mig.

Jag lånade filmen i fråga av en polare, Dea. Han är av en helt annan åsikt:

Den här härliga rullen handlar om en f d amerikansk fotbollsstjärnas liv innanför murarna på ett fängelse i USA. Filmens handling är enkel, fångarna ska spela fotboll emot vakterna och antihjälten Adam Sandler ska vara fångarnas lagkapten. Vakternas orättvisa och korrupta styre har skapat aggressioner hos fångarna och plötsligt erbjuder Adam Sandler sina medfångar ett sätt att ge igen emot orättvisan inuti fängelset. Adam erbjuder fångarna att spela en träningsmatch emot sina vakter.

Som du säkert förstår blir det mycket hårda nypor i filmen men som blandas på ett avvägt sätt med humor. Ibland kan det vara skönt med enkla historier som komplement till alla filmer med röriga berättelser. I ”The Longest Yard” är det helt enkelt fångarna emot vakterna, vi emot dem och det är roligt! Filmen riktar sig främst till dig som gillar actionkomedier och kanske gillar den jargongen som brukar finnas i omklädningsrummen.


Bättre än: att böja sig efter tvålen i fängelseduschen
Sämre än: ”The Replacements” och ”Friday Night Lights”

Johan Karlsson

Kommentarer