Me and You and Everyone We Know

  • Speltid (min): 90
  • Release (Bio): 2006-01-06
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-06-14

Recension - Blu-ray/DVD

Kvinnliga regissörer växer inte på träd. Vi har Sofia Coppola (”Lost in Translation”), Maria Blom (”Masjävlar”) och nu också Miranda July. Hon spelar dessutom en av huvudrollerna och har fantiserat ihop manuset. ”Me and You and Everyone We Know” är en speciell film.

En film om människor, ung och gammal och mittemellan, som möts och interagerar och säger lustiga saker. Konstnärlig. Skön. Filosofisk. Mänsklig. Rolig. Oförutsägbar. Befriad från det vanliga ”normala” Hollywood-stuket. Beror på att regissören är en alltiallokonstnär. Hon är inte stöpt i en viss mall som låser henne till filmmediet. Det ryms mycket fantasi i dessa filmrutor. Det sägs en hel del om teknologi och dagdrömmeri.

Vad kan man vänta sig mer konkret? En nyligen separerad skoförsäljare med två barn tänder eld på sin hand och är nära att dejta en knepig konstnär som skjutsar gamlingar. Plus händelser som berör alla de känner, som titeln antyder. På ett ungefär.

Extramaterialet består av en trailer och några skådespelarintervjuer.

Hade jag varit yngre hade jag nog inte greppat den här filmen. Men nu tar jag den till mig. Lite som ”Broken Flowers”, om man tvunget ska jämföra. Fast bättre och större.

Jag ser fram emot Miranda Julys nästa film. Och nästa…

Roligast: När den chattande småungen kläcker sin bajsidé.
Finast: Skoförsäljaren och konstnärens hoppfulla promenad.

))<>((

Johan Karlsson

Kommentarer