Pirates of the Caribbean: Död mans kista

  • Svensk titel: Pirates of the Caribbean: Död mans kista
  • Originaltitel: Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest
  • Release (Bio): 2006-07-12
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-11-22

Recension - Blu-ray/DVD

Jag älskar att bli underhållen av svärdfäktande hjältar (eller antihjältar) i exotiska miljöer. Och det lyckas den här filmen verkligen med i sina bästa stunder. Jag kiknar till exempel av skratt när kapten Sparrow som ett levande grillspett hoppar stavhopp på en grönskande kannibalö medan Legolas och resten av piraterna i ett vågat flyktförsök leker hamsterhjul.

”Pirates 2” är inte lika härlig hela tiden, tyvärr. Filmen har halvsega partier och har en tendens att bli lite hoppig. Som om manuset hittades på efterhand. Men man har sällan tråkigt i biofåtöljen. Man spar liksom inte på krutet.

Johnny Depp är förstås kunglig som den själviske, sköne och vinglige piratkaptenen Jack Sparrow. Det är ingen hemlighet att alla andra karaktärer är underordnade honom. Orlando Bloom och Keira Knightley är helt okej sidekicks, men de uträttar inga stordåd.

Den här gången letar Sparrow efter död mans kista för att undfly sin skuld till den mytomspunne Davy Jones. Samtidigt är Legolas på jakt efter Sparrows kompass för att säkra sin och fästmöns frihet.

Måste dra en parallell till ”Mumien” och ”Mumien 2” med Brendan Fraser. Samma sak där; ettorna är charmiga och lagom övernaturliga äventyrsfilmer som något oväntat tjänar in bra mycket mer pengar än man anat. Tvåorna, ”Mumien 2” såväl som ”Pirates 2”, drunknar därefter i monsterspecialeffekter på storyns bekostnad. Eller får sig i alla fall en kallsup. De tappar lite av sina skärpor, även om båda är stabila uppföljare i vissa avseenden.

Ungefär här hade man kunnat utse storproducenten Jerry ’pangpang’ Bruckheimer till syndabock. Och kanske vore det inte helt långsökt att kritisera hans svulstiga high koncept.

Precis som den gode kaptenens kompass så är filmen en aning trasig. Kanske är det en gigantisk tentakel och ett muterat fiskfejs för mycket. Något saknas i varje fall. Hade hellre sett mer karaktärsutveckling utöver Sparrow.

Med det sagt kommer jag ändå att följa våra romdrickande vänner till världens ände i den tredje filmen. Det rör sig fortfarande om god popcornunderhållning. Gå och se ”Pirates 2”. Men skruva ner förväntningarna några varv.

Och genomlid de milslånga eftertexterna om ni vill se en djurisk slutscen.

Johan Karlsson

Kommentarer