I Accuse

  • Svensk titel: I Accuse
  • Originaltitel: I Accuse
  • Speltid (min): 82
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-06-01

Recension - Blu-ray/DVD

Efter ett litet handgemäng med den otrogne tölpen till pojkvän tvingas Kimberly söka läkare för en uppskuren hand. Ur askan i elden kan man säga, då denne läkare drogar ner och våldtar henne.

Kimberly gör en polisanmälan men blir misstrodd. Ord står mot ord och det blir inte bättre av att läkaren är en mycket omtyckt och väl ansedd profil i staden. Det dröjer inte länge innan de flesta vänder Kimberly ryggen, i tron att hon fejkar hela historien för att tjäna pengar. Hon förlorar både sitt arbete och sina vänner medan resten av staden pekar och viskar bakom hennes rygg.

Fast besluten att läkaren måste dömas för sitt brott tar Kimberly till alla tänkbara medel för att få honom fälld. Det första, och största, steget är att bli trodd.

”I Accuse” är enligt filmskaparna baserad på en sann historia, om än lite friserad. Det må så vara, men det får inte filmen att kännas mindre som en ”TV-Movie-of-the-week”. Missförstå mig rätt, filmen är habilt gjord men den är allt annat än originell. Vi har sett det på TV3 onsdag efter onsdag i många år nu.

Det som lyfter upp filmen till den starka tvåa som den får är skådespelarna. Estella Warren får äntligen visa att hon är mer än ett sött ansikte. Hon gör en fin porträttering av den utsatta Kimberly och är ljusår bättre än i ”Driven” eller ”Apornas planet”. Den största behållningen står dock John Hannah (”Mumien”, ”Mumien – återkomsten”) för i rollen som den lagom sliskige läkaren. Han ser verkligen till att man som tittare avskyr honom av hela sitt hjärta.

”I Accuse” får som sagt en stark tvåa i betyg, den är inte dålig men vi har sett det alldeles för många gånger förr för att betyget ska kunna bli högre.

Ett stort tack till Paramount för recensionsexemplaret.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer