Stealth - det osynliga hotet

  • Svensk titel: Stealth - det osynliga hotet
  • Originaltitel: Stealth
  • Speltid (min): 116
  • Release (Bio): 2005-09-09
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-01-18

Recension - Blu-ray/DVD

För det första kan jag inte förstå hur man kan sätta en svensk titel som innehåller ett engelskt ord och sen en underrubrik. Speciellt då ordet "stealth" inte syftar på ett namn, utan betyder någonting i stil med "smyga, smygande, ej upptäckbar" och inom det militära syftar på teknik som gör t.ex. flygplan oupptäckbara för radar. För det andra får den svenska titeln filmen att antingen låta mycket bättre än vad den är eller förvirra oss tittare genom att tro att det någonstans är huvudrollsinnehavarna som är de onda.

Man måste ibland skilja på hantverk och hantverk, har jag förstått, speciellt efter de tre senare episoderna av Star Wars. Om jag säger att "Top Gun" fortfarande har de bästa fylgstridsscenerna någonsin fångat på film, så är det för att dessa är filmade med riktiga flyplan och mycket noggrant redigerat. Det samma gäller de äldre episoderna av Star Wars, där man använde sig av verkliga modeller , helt befintliga sådana. I de senare episoderna vet vi ju att så inte är fallet längre, utan nu har man tryckt in allt i datorburken.

Så när kameravinklarna direkt är omöjliga, när åkningarna likaså, blir jag fruktansvärt skeptisk. Stealth-planen far omkring, gör manövrar som människan idag inte skulle klara av och vi får se allt från ett perspektiv som endast är möjligt att illustrera medelst datorgrafik. Det känns mycket oäkta och helt utan charm eller liv.

Och så har vi då handlingen som innefattar ett förarlöst flygplan som skenar och börjar fatta sina egna beslut. Ja, du hör ju hör löjligt det låter.
-Återvänd till basen!
-Nej, jag vill inte.
-Jo, det är en order!
-Nix pix!
Sen finns det så klart några små konflikter som går ut på att visa den amerikanska flottans brillians och hur duktiga de amerikanska militärerna är att ta ansvar för sina handlingar (på film åtminstone). Men så himla mycket mer är det inte.

Sammanfattningsvis är "Stealth" inget att lägga vare sig pengar eller tid på. Det är en Kalle Anka-film som förmodligen kostade mer att göra än den lyckas spela in och i slutändan är den bara en enda stor fånighet. Kids födda på 90-talet kan dock tycka den är häftig, vi andra blir nostalgiska och säger i talkör att det var bättre förr.

Jesper Isaksson

Kommentarer