MacGyver säsong 1

  • Speltid (min): 1012
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-06-08
  • Tagline: Part boy-scout. Part genius. All hero.

Recension - Blu-ray/DVD

Angus MacGyver (Richard Dean Anderson) är en gedigen kultfigur och en av mina största barndomshjältar. Han bodde på en husbåt, använde helst inte skjutvapen och kunde bygga en repstege av en tändsticka, ungefär. Och så ogillade han höjder. Husbåten bor han förresten inte i från början, som jag först trodde. I pilotavsnittet är han bosatt i ett observatorium med stora stjärnkikare av alla ställen. Längre fram i säsong ett bor han i en lägenhet i en palmig stad. Men var han än bor så är uppfinningsrikedomen stor. Någon mer snabbtänkt och godhjärtad får man leta efter.

När signaturmelodin drar igång i pilotavsnittet så ryser jag till och nynnar med. Den sitter i ryggmärgen och återkallar hur mycket man älskade MacGyver som liten knodd. Den röda schweiziska armékniven gör sedan entré och lyckan är så gott som total. När jag sedan sansar mig så märker jag sakta men säkert att tv-serien blir något enformig. MacGyver ska besegra en skurk, hjälpa en trånande tjej eller lillgammal unge, göra en avledande manöver, tillverka en bomb av ingenting och vara riktigt helylle. De logiska luckorna som man köpte som barn är inte lika problemfria längre. Hur fasen kan bovarna besegras så lätt? Vidare saknar man ett persongalleri, eftersom MacGyver är en one-man-show (med undantag för vapendragaren Pete Thornton som dyker upp i andra halvan av säsongen). Men visst är fiffigheterna lika fantastiska som man minns dem. Mackan lagar en luftballong med en karta, hindrar frätande syra med choklad och tillverkar en bomb av en kotte och kåda, faktiskt. Vilken kille!

En absurd grej som återkommer i flera avsnitt är att vi får höra röstpålägg av MacGyver, där han berättar en anekdot från sin barndom, särskilt under det inledande uppdraget. Det är väl inte så dumt i sig, då det vore trist om det var knäpptyst och korkat om han pratade högt för sig själv samtidigt som han desarmerade en bomb. Det absurda ligger i att han använder sig av ansträngda jämförelser med djur samtidigt som han utför sina omöjliga uppdrag, i alla fall ett par gånger. Intresseklubben antecknar. Då går vi vidare.

Säsong ett omfattar tjugotvå fristående äventyr. Den sympatiske agenten tar sig an allt från knarkträskets höjdare till små mördarmyror i djungeln. Han spränger ett kärnkraftverk i bitar, snubblar in i ett gisslandrama, hamnar på mentalsjukhus, stjäl diamanter från ett kasino och fiskar med sin grinige morfar etc. Vill ni få fler exempel uppradade? Nähä, okej då.

Ett minus för bristen på extramaterial, även om ett litet häfte med kortfattad episodguide ingår. Karaktären och signaturmelodin är värda minst en fyra i betyg. Kommande säsonger växer säkert en aning. Det får bli en stark trea till en av 80-talets i särklass mest originella tv-serier. Ett högre betyg skulle i så fall motiveras av kultvärdet. MacGyver säsong ett är trivsam kult som avnjutes bäst i små doser.

Johan Karlsson

Kommentarer