Batman Begins

  • Svensk titel: Batman Begins
  • Originaltitel: Batman Begins
  • Speltid (min): 140
  • Release (Bio): 2005-07-27
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-11-23

Recension - Blu-ray/DVD

Ni känner till historien: efter att ha sett sina föräldrar bli brutalt rånmördade växer den unge Bruce Wayne upp och blir en av de mest psykiskt störda och splittrade superhjältarna någonsin - Läderlappen!

Vi har alla läst den historien i serietidningarna och i Frank Millers böcker. Vi har också sett den på vita duken förut, i Tim Burtons regi. Så ärligt talat, behöver vi verkligen den här filmen och dess upprepning av samma gamla historia?

Svar ja! Regissören Christopher Nolan har valt att gå en mörkare men mindre gotisk väg än Burton före honom, och koncentrerar sig också mer på Bruce Wayne och hans långa väg till att bli den nattens hämnare som vi alla känner till. Och som han gör det sedan!

"Batman Begins" är en suverän film! Efter att ha sett Michael Keaton axla manteln i två hyfsade filmer, Val Kilmer i en halvdan och George Clooney i en ren katastrof kommer Christian Bale som en räddare i nöden. Han lyckas ge liv åt både den plågade Bruce Wayne och dennes alter ego Batman och bär upp filmen på ett strålande sätt. För första gången ligger inte fokus på skurkarna vilket känns helt rätt. Därmed inte sagt att de inte får någon plats alls, jag tycker att framförallt Cillian Murphy som Scarecrow briljerar i filmen.

Över huvud taget så har Christopher Nolan lyckats få till en balanserad film, där skådespelare betydligt mer meriterade än Christian Bale får ta plats men ändå inte tar över. Michael Caine är perfekt som den trogne butlern Alfred och Gary Oldman ser precis ut som den (blivande) polischefen Gordon jag alltid har sett framför mig. Lägg sedan till Morgan Freeman, Liam Neeson, Ken Watanabe och Rutger Hauer och vi har en ensemble som är en ren njutning att se. Det enda svaga kortet är Katie Holmes, som hur mycket hon än försöker motsatsen alltid kommer att vara lilla Joey, klättrandes in genom Dawsons fönster.

"Batman Begins" är en klockren succé och en perfekt nystart för denna franchise. För är det en sak vi kan vara säkra på är det att vi kommer att få se åtskilliga uppföljare, något som det hintas ganska ogenerat om i slutet av filmen. Vi får bara hoppas att Christopher Nolan sitter kvar i regissörsstolen även i fortsättningen.

Ett andra utlåtande:
Jag håller i stort sett med föregående talare. Bästa superhjältefilmen sedan Spider-Man 2 är väldigt olik föregående Batman-filmer. Den är tacksamt nog både djup och mörk. Jag gillar att nya påfund blandas med seriens klassiska mytologi. Särskilt Bale, Caine och Oldman är rätt män på rätt plats. En fråga bara: Varför tog inte Batman med sig motgiftet i sitt bälte? Då hade han sluppit vansinnesköra till grottan. Uppföljaren lär bli snäppet bättre, med tanke på hur Batman Begins slutar…/Johan Karlsson
Johans betyg: ännu en 4:a

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer