40 Year Old Virgin

  • Svensk titel: 40 Year Old Virgin
  • Originaltitel: The 40 Year-Old Virgin
  • Speltid (min): 116
  • Release (Bio): 2005-11-11
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-03-01
  • Tagline: Better Late Than Never.

Recension - Blu-ray/DVD

Steve Carell syns i huvudrollen som Andy, den där nörden som hellre stannade hemma och staplade actionfigurer när andra drack häxa och kräktes ned badrumsgolvet. Den sortens karaktär återfinns ofta i highschoolfilmernas biroller, men nu har karikatyren ägnats en hel film. Osäkra människor kan vid motgång tro att de dör som oskulder, vilket är en tanke som ”40 Year Old Virgin” leker med. Titeln säger väl allt? Andy arbetar på en elektronikaffär där hans hippare arbetskamrater ska introducera sin äldre kollega till sexlivet och all dess problematik.

I ”Anchorman” stod Steve Carell för en stor del av den komiska behållningen, i rollen som en intelligensbefriad och småtokig meteorolog. Här är han mer jordnära, och trots att det vore en överdrift att kalla det för ett trovärdigt porträtt av nörden i vuxenlivet så kan man i alla fall medge att filmen lyckats maskera total osmaklighet i en något finare förpackning.

En snabb blick på en bioaffisch kan säga mer än tusen rosor och allt det där, och därför är det en stor överraskning när filmen klockar in på en spellängd närmare två timmar. En ännu större överraskning är att man inte tröttnar! Visst, det är osmakligt, sexistiskt och inte helt hundra på den moraliska fronten, men som tonårskille sitter man ändå där och skrattar genom hela filmen. Är du trött på finkultur, eller rentav bakfull, är det här filmen som kan bjuda på ett par skratt i biomörkret.

Sebastian Lindvall

Kommentarer