Arlington Road

  • Svensk titel: Arlington Road
  • Originaltitel: Arlington Road
  • Speltid (min): 117
  • Release (Blu-ray/DVD): 2000-02-07

Recension - Blu-ray/DVD

”Arlington Road är en mycket sevärd film. Det ville jag säga och få det undanstökat genast i första meningen.

Filmen handlar kort och gott om tillit till grannen. Fundera på det nästa gång du ber grannen vattna dina blommor då du är på semester. För att inte tala om att du låter din son åka iväg med honom till sommarstugan. Arlington Road bygger på ett koncept där man vet att grannen är snuskigt farlig, men så jävla sympatisk att man vill ha honom som kompis. Tim Robbins och Joan Cusack är näst intill sliskigt bra i sina roller medan Jeff Bridges inte kan förmå sig visa sina skådespelartalanger. Undrar om han egentligen har några alls. Jag gillar inte Bridges. Tacka vet jag hans galna saliga far Lloyd Bridges, rest in peace.

Mötena med grannen får successivt obehagliga former och i andra halvan av filmen serveras vi mer än en överraskning. Man kan säga att spänningen stiger mot slutet och då överdriver man inte ett dugg.

Det audiovisuella lämnar några frågetecken. Bilden är mer eller mindre perfekt i mina ögon, men ljudet kunde ha varit något bättre. Jag må dock poängtera att detta kan bero på just den skivan jag har och att på en annan DVD-skiva kan ljudet antagligen vara hur bra som helst. Men inte perfekt. Vad är då perfekt ljud? Det finns inte, men filmer som ”Space Jam”, ”The Matrix” och ”The Rock” kommer väldigt nära det jag anser vara på gränsen till ”döbra”. Arlington Road är inte ljudmässigt i klass med dem.

Skivan innehåller bonusval såsom scenval, biografier, flyttbar text, bakom kameran och intervjuer. Roliga små egenskaper som retar VHS-folket, he, he, he. Musiken kan nog kategoriseras som standard-spänning-musik utan cojones. Neutralt och rätt obemärkt.

Mark Pellington står för regin och gör ett gott jobb med tanke på att detta är hans första riktiga långfilmsjobb. Tidigare har han sysslat med Video- och TV-film. Man ser framemot nya verk av killen. En annan som vi kommer att få höra om mycket är författaren Ehren Kruger som jobbat och jobbar med produktioner som ”Impostor, ”Scream 3”, Reindeer Games” och ”Texas Rangers”. Manuset till Arlington Road är snudd på mästerverk. Jag kommer osökt att tänka på Joe Eszterhas och hans överraskande manus till ”Basic Instinkt”. Huuu!

De få specialeffekterna och stuntsen är bara hur bra som helst. Obemärkt bra om man får använda det uttrycket = Okrystat och nästintill så alldagligt att man knappt reagerar på dem som specialeffekter.

Som en summering vill jag rekommendera alla som gillar spänning och måttliga mängder action varvat med några djupare tankar att bekanta sig med filmen nu och inte senare.

Jan Ahlgren

Kommentarer