Wedding Crashers

  • Svensk titel: Wedding Crashers
  • Originaltitel: Wedding Crashers
  • Speltid (min): 119
  • Release (Bio): 2005-07-22
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-01-18
  • Tagline: Hide your bridesmaids.

Recension - Blu-ray/DVD

Det är svårt att betygsätta en komedi som spelar spratt med ens egen humor. Man infinner sig i scener som är rätt roliga och vissa helt hysteriska. Man verkligen dras med och tycker om karaktärerna och historien gärna får utveckla dem och nästla in de stackars karaktärerna i flera roliga scenarion.
Desto argare blir man då det dyker upp karaktärer som är ologiska (ja, även i komedier dyker de upp som en olustig gubben-i-lådan).

Titeln 'The Wedding crashers' är rätt missledande. Om man ser den med ett svenskt öga (crasher i Usa är ju något av en festprisse).
John och Jeremy förstör inga bröllop alls, de berikar dem, festar till dem och ger sig dessutom själva en sjuhelvetes fest.

Premissen är ju på flera nivåer alldeles lysande. Vince Vaughn är nog den mest pratsamma komiker man kan komma över i dagsläget. För en man vars mun talar stup-i-ett (minst sagt) så är det rätt unikt att det mesta som kommer därifrån ofta är ganska roligt.
Och så har vi Owen Wilson, lätt en av Amerikas roligaste personer, till ytan alltid samma rufsige, smått vilsna tjejtjusare, men gräver man lite djupare så inser man Owens mångfald. Han är intelligent, lättolkad och i många fall sjukt rolig.
En kombination av dessa herrar är en god anledning för mig att se denna film mer än en gång.

Men mitt under alla goda ord så smyger då dessa andra karaktärer in.
Hela familjen Clearly (vars döttrar fångar John och Jeremys intressen) är helt utan humor och komisk tajming.
Rachel McAdams karaktär Claire må vara jättecharmig, men när hennes fästman i filmen förstör varenda scen han är med i så blir jag inte nådig med betygen.
Det finns inte en logisk tanke bakom varför hon stannar hos sin miserabla man, och att det verkligen känns att han är en manuslucka för sig, enbart för att få en film att gå ihop och runt, då är ju filmens mening hopplös?

Christopher Walken tillhör skaran 'alltid sevärda aktörer oavsett vad'. Det är inte så många som finns i den gruppen. Och det är alltid synd att se när han används fel. Som här. Han gör inte bort sig på något sätt, men han gör... ingenting alls. Han bara finns där. När man ser Walken så förväntar man sig något mer än bara 'finnas till'.

Jag kan inte undvara mer än en tvåa till The Wedding crashers.
Det skulle kunna vara en trea, om den kortats ner en kvart och då i fallet tagit med sig den horribla bröllopscenen i slutet.

Men för er som vill ha ngt att se en lördagskväll och som även gillar när det dyker in gästskådespelare som inte står med i rollistan framåt slutet av filmen.
Då dyker nämligen en annan av Usas roligaste upp. Och är rolig. Som vanligt.

Gustaf Molin

Kommentarer