Soldiers of Salamina, The

  • Svensk titel: Soldiers of Salamina, The
  • Originaltitel: Soldados de Salamina
  • Speltid (min): 118
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-06-22

Recension - Blu-ray/DVD

Kameran sveper fram över en hög med människolik. Därefter möter vi huvudpersonen. Lola är lärare och journalist. Hon får i uppdrag att skriva en artikel om det spanska inbördeskriget. Det är så hon får nys om författaren och falangistledaren Mazas. Han undkom med nöd och näppe en massavrättning i skogen och blev skonad av en sjungande soldat. Vad hände sedan med Mazas? Vem var soldaten och hur tänkte han? Lola blir fascinerad av händelsen och börjar gräva i det förflutna genom att intervjua folk och besöka historiska platser. Kanske mynnar det ut i en bok.

Den här spanska filmen växelklipper mellan Lolas efterforskningar och det som hände Mazas för många år sedan. Berättartonen är vardaglig och följer inte den typiska mallen. Det som sägs är ofta mer tänkvärt än själva intrigen. Lolas unge elev och hennes nyfunna vännina, en spåkvinna, utgör birollerna. De tillför erotiska undertoner samt ledtrådar i Lolas sökande. Framåt slutet av filmen får man känslan av att Lola projicerar sorgen över sin bortgångne far på undersökningarna om Mazas och soldaten. Hennes privatliv utgör liksom halva filmen.

En återkommande, stämningsfull slinga är det som utmärker den lågmälda musiken. Fotot är mestadels grått och passande. Filmen är sevärd och småintressant utan att riktigt gripa tag. Har man ett större historiskt intresse så finns det möjligen mer att hämta.

Tack till Paramount för recensionsexemplaret..,

Johan Karlsson

Kommentarer