Coach Carter

  • Svensk titel: Coach Carter
  • Originaltitel: Coach Carter
  • Speltid (min): 136
  • Release (Bio): 2005-05-13
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-07-05
  • Tagline: It begins on the street. It ends here.

Recension - Blu-ray/DVD

När "Coach Carter" kom till Sverige fick den inte alltför mycket utrymme på biograferna. Beslutsfattarna ansåg väl att denna typ av film passar sig bättre som hyrfilm än på den stora duken och gick därför bara upp i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala. Det måhända att filmen lämpar sig bättre i hemmen men med ett dragnamn som Samuel L. Jackson hade man önskat "Coach Carter" ett bättre öde.

Handlingen är klassisk. Jackson, som spelar Ken Carter, tar sig an ett high school-basketlag som håller på att förfalla. Fyra vinster föregående år var deras facit och spelet var under all kritik. Richmond är staden där det enligt statistiken är 80% större chans att du som kille hamnar i fängelset än på college. Inga smickrande framtidsutsikter och basketen är höjdpunkten i många av de ungas liv.
Enligt Coach Carter är det just detta som är problemet. Han åtar sig uppdraget att träna de motsträviga spelarna och använder sig av en metod som får många att reagera. Det handlar om att, inte bara göra killarna till bra basketspelare, utan även och kanske mest av allt få in dem på rätt spår i livet.
Men många av spelarna och deras föräldrar har svårt att acceptera att nio av de tio krav han ställer inte alls handlar om basket utan det akademiska. Filmen är baserad på sanna händelser och det mest kontroversiella som Ken Carter gjorde, när det väl begav sig, var att hålla gymnastiksalen låst tills lagets snittbetyg nått en viss nivå. Denna händelse fick uppmärksamhet över hela USA och är den största anledningen till att filmen verkligen blev av.

Filmen är sådär lagom pretentiös och syrlig som amerikanska sportfilmer har en tendens att vara. Visst har man kryddat filmen lite extra i förhållande till sanningen men just det faktum att Ken Carter verkligen existerar gör att händelsen blir rejält fängslande. För att förstärka den känslan intervjuas Ken Carter i extramaterialet och berättar hur det verkligen gick till.
Samuel L. Jackson gör som vanligt en bra insats. Att sätta honom som en coach i en film är något som många väntat länge på. Hans pondus och karismatiska sätt gör honom väldigt trovärdig.

Man imponeras också av är de unga basketspelarna som alla gör sin största roll i Coach Carter.
Filmen igenom leverar budskap på budskap om livets hårda skola och dess lärdomar. Kan kännas lite väl klysch-artat ibland men i det stora hela tycker jag att man lyckas framföra filmens budskap på ett bra sätt.

Många tröttnar på dessa budskap och visst är det en genre som är svår att variera. Men är du en person som gillar sportfilmer och har lätt till en tår då relationer skapas och förstörs så kommer du troligen se igenom alla budskap och ta filmen för vad den är. Underhållning i nästan två timmar.

Storyn håller precis men känns tunn då djupet är begränsat. Relationen mellan coach och basketkillarna fungerar men de övriga problem som tas upp (en gravid flickvän, drogförsäljning osv) kan kännas lite väl krystade.

Totalt sett är Coach Carter en film som funkar. På bio eller i soffan där hemma spelar ingen roll, den underhåller likväl. DVD-materialet består av två kortare dokumentärer där vi bl.a. får träffa den riktige Coach Carter. Bortklippta scener och en musikvideo ingår också.

Tack till Paramount för recensionsexemplar

Daniel Johansson, chefredaktör

Kommentarer