Brotherhood of War

  • Svensk titel: Brotherhood of War
  • Originaltitel: Taegukgi hwinalrimyeo
  • Speltid (min): 148
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-08-17

Recension - Blu-ray/DVD

I dag tänker vi inte så mycket på östasien när vi pratar om konflikter utan koncentrerar oss på de mer tydliga. Många filmer har dock gjorts för att skildra konflikten i Vietnam under 60- och 70-talet, men få runt konflikten på den koreanska halvön. Denna konflikt är ingalunda enkel och kanske är det först nu nästan 150 år sedan den tog fart, som koreanerna kan börja att andas ut. Kulmen på konflikten nåddes under 50-talet då både USA och Kina drogs in i ett blodigt politiskt krig. I norr stred nordkoreaner och kineser för kommunismen medan sydkoreaner och amerikanare kämpade mot detta samhälle.

Mitt i denna konflikt som kunde startat ett nytt världskrig, befinner sig en redan trasig familj där fadern nyligen gått bort. De två bröderna Jin-tae och Jin-seok gör allt för att försörja varandra och familjen. När så kriget tar sin början dras båda bröderna in i armén. Den äldre brodern lovar modern att ta hand om den 18-årige lillebrodern.

"Brotherhood of war" är ett makalöst storslaget äventyr med en historia vi måhända känner igen från filmer som t.ex. "Höstlegender". Detta är ändå inte något negativt för regssören och tillika manusförfattaren Je-gyu Kang, bjuder på en lång film som innehåller allt och lite till. Ibland bjuds det på otäcka stridsscener som för tankarna till "Saving Private Ryan" och ibland dramatiska diton som skapar tårar i de mest härdade ögonen. Tillsammans med underbar musik och fantastiskt foto är "Brotherhood of war" ett mästerverk som jag kommer att se om lika många gånger som jag såg "Saving Private Ryan".

Ännu en gång utmanar Sydkorea världens stora filmproducerande länder med en film som både skakar och värmer i djupet. Ett måste, helt enkelt.

Jesper Isaksson

Kommentarer