Mysterious Skin

  • Speltid (min): 99
  • Release (Bio): 2005-08-05
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-01-25

Recension - Blu-ray/DVD

Chocken släppte först efteråt. Jag hade suttit trollbunden och chockad under hela filmen. När eftertexterna hade rullat klart hade jag fortfarande inte sagt ett ord till någon av mina vänner som var med. Fem minuter senare stod jag utanför en biograf i Stockholm och grät.

Två pojkar börjar i samma basebollag när de är 8 år gamla. De bor i en liten stad i Kansas, USA. Den ena är sämst i laget och slutar snabbt, den andra fortsätter och blir tränarens favorit. Flera år senare då de båda är i tonåren, har deras liv tagit väldigt olika vändningar. Den ena har timlånga minnesluckor från sin barndom och tror sig att detta orsakas av att han blivit bortförd av aliens och därför inte minns vad som har hänt. Den andra kan inte glömma sin basebolltränare som utnyttjade honom som barn, och prostituerar sig nu till män.

Jag är en van biotittare och jag vet att ju fler filmer jag ser, desto svårare blir det att förvåna mig. Men inte sen jag såg Dogville har jag blivit så satt ur balans. Mysterious Skin är originell. Mysterious Skin är något nytt. Det är en vacker film, likt Lost in Translation smälter de olika scenerna in i varandra med hjälp av stilfull klippning och mjuk musik av bl a Sigur Rós. Men till skillnad från Coppolas behagliga och vackra mästerverk är detta något av det smärtsammaste jag sett. Det utsökta hantverket kombinerat med en del vidriga scener i den här filmen kan vem som helst bli rubbad av. För hantverket är magnifikt. Fotot, musiken, ljuset… Underbart fint gjort.

Aldrig tar den här filmen ett felsteg. Skådespelarna är utmärkta, de två huvudrollerna spelar så äkta att man aldrig tillåts bli bedövad. Joseph Gordon-Levitt som man tidigare sett i komediserien Tredje klotet från solen och highschool-komedin 10 orsaker att hata dig, blottar sin själ i den här rollen, och hans insats glömmer man inte i första taget. Även de andra i filmen är värda en stor eloge, för inte en enda dålig skådespelarinsats syns i Mysterious Skin. Mänskligheten är för närvarande i den här filmen för att det inte ska göra ont.

Jag varnar alla känsliga biotittare för att se den här filmen, för det är ingen lätt upplevelse. Det är en djupdykning i människan psyke, som pekar ut både det fula och det vackra i oss alla. Vill du tro att världen är enkel och att smärta inte existerar ska du nog inte se den här filmen. Men vill du se något minnesvärt, missa inte Mysterious Skin. Det här är årets hittills bästa film, så gå och se den. Nu!

Isabella Rodriguez

Kommentarer