Beslut utan återvändo

  • Svensk titel: Beslut utan återvändo
  • Originaltitel: Executive Decision / Critical Decision
  • Speltid (min): 130
  • Release (Blu-ray/DVD): 1999-08-09

Recension - Blu-ray/DVD

Vem skulle ha trott att Kurt Russel, den f.d. barnskådisen med ett babyface som heter duga, blev den coola Snake Plissken i "Escape from NY"? Eller upp-pumpad partner till Stallone i "Tango & Cash". För att inte tala om den roliga rollen som Jack Burton i "Big trouble in Little China". Och så är han ju gift med Goldie Hawn. Suck!
Allvarligt talat, Kurt Russel är en rutinerad och duktig skådespelare oavsett hans minst sagt märkliga rollval ibland.
Samma kan man inte säga om Steven Segal, som är helt onödigt ett av affischnamnen i denna film. Segal är nog bland det sämsta i skådespelarväg som Hollywood någonsin producerat. Han kan kampsport, men längre än så kommer han aldrig. Trots detta gör han en acceptabelt god insats i Executive Decision. Kan det bero på att han inte är med så länge eller att inte är med i producentledet?
Alla andra roller spelas väl av Hollywoods unga talanger. Och lite äldre. Skådespelarmässigt är filmen alltså bra.

Manuset, som kunde vara tagen ur en schablon för genren är även den ganska lyckad. Den behåller sin spänst och blir inte larvig. Kanske skall man tacka Stuart Baird, som f.ö. inte regisserat en enda film före Executive Decision. Efteråt har han däremot gjort "U.S.Marshalls", en bra rulle det med.
Executive Decision är en berättelse om en flykapning, nervgift, elaka terrorister, duktiga SEAL-män och Beslut Utan Återvändo (som filmen heter på svenska).

Bairds styrka sitter i att han är en av de bästa filmklipparna i USA med filmer som "Maverick", "Demolition Man", "Die Hard 2", "Lethal Weapon 2" och magnifika "Outland" som referenser. Han kan det där med att få filmen att flyta. Och flyter, det gör det. Inte en död stund, snyggt fotat och listigt uppbyggt. Bra hantverk.

Om nu det som hittills beskrivits varit bra så blir det bättre nu. För oss DVD-geekar är filmen en fröjd för öga och hörselorgan. Kvalitén är hög och inte ens frugan där hemma vågade klaga på ljudet. Bilden kan på sina ställen vara lite kornig, men man är allt petig om man klagar på detta.

För actionälskare garanterar namnet Joel Silver en viss klass. Silver lär enligt rykten vara ett svin som dominerar filmens alla aspekter, men om detta nu är myt eller sanning, det vet jag inte. Däremot vet jag att Silver producerat "Lethal Weapon"-serien, "Die Hard 1 & 2" för att inte tala om "The Matrix". Bara en sådan sak! Kombinationen Silver, Baird och Russel skulle man gärna se även i ett annat sammanhang, så lyckat är detta.

Musiken är signerad Jerry Goldsmith som komponerat musik till 250! filmer. Där du! Standard ramppa-pamppa-patriotisk smörja, men helt acceptabelt i sammanhanget. Han kan den gubben. Lyssna på temamelodin till "Star Trek: First Contact". Man ryser, så jävla bra är det.

Trots brister i logig och handling är detta en sevärd actionrulle. En film som man plockar fram då man skall demonstrera hemmabion för avundsjuka släktingar. :-)

Jan Ahlgren

Kommentarer