Världens bästa kompis

  • Svensk titel: Världens bästa kompis
  • Originaltitel: Världens bästa kompis
  • Speltid (min): 12

Recension - Blu-ray/DVD

Magnus har inte haft det så lätt. Hans liv har kantats av tragedier och nu, i 35-årsåldern, är han förtidspensionerad, sjuk och deprimerad. Men det finns en ljuspunkt i tillvaron…

”Världens bästa kompis” är en pseudodokumentär, dvs en dramatiserad ”låtsasdokumentär” som enligt uppgift är baserad på en sann historia. Huvudfiguren Magnus pratar ensam till kamerateamet som besöker honom i hans lägenhet och delar sin livshistoria med oss. Det är ingen solskenshistoria direkt utan ett väldigt gripande öde som målas upp med ord.

Det är väldigt lätt att det blir ofrivillig komik när man låter en person rada upp en tragisk händelse efter tragisk händelse och staplar dem på hög, speciellt när personen ifråga låter exakt som komikern David Batra. Men filmskaparna lyckas att hålla en allvarlig ton filmen igenom, något som imponerar stort på mig.

Filmens regi är bra, men det som lyfter filmen är utan tvekan Jonas Nilsson som spelar Magnus. Han är fullkomligt övertygande i rollen och lyckas med konststycket att faktiskt fukta ögonen på denna recensent, något som annars bara ”Lassie”-filmer och bröllop lyckas med. Jag hade lätt kunnat luras till att tro att det var en äkta intervju och inte en dramatiserad sådan. Stående ovationer!

Bilden är i anamorfisk widescreen, avsiktligt kornig och har en gulaktig ton som på ett lyckat sätt understryker temat i filmen. Ljudet är klart och replikerna hörs mycket tydligt.

Mer information om filmen och hur ni kan få tag i ett eget exemplar finns på den officiella hemsidan, http://www.freewebs.com/besev/. Ni kan även på den sidan ladda hem filmen och titta på den hemma, något jag verkligen kan rekommendera.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer