Wallander 3: Bröderna

  • Speltid (min): 90
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-09-07

Recension - Blu-ray/DVD

Lite bättre än den förra filmen. Lite bättre och tajtare skådespeleri. Lite fler skåningar inom Ystadpolisen. Lite mer att göra för den enorma skock ordningsmän och kvinnor som figurerar i dessa filmer. Lite obehagligare och mer autentiskt brott som ska klaras upp. Annars är detta tyvärr liksom tidigare - lite för dåligt för att vara sevärt.

Ola Rapace fortsätter att besvika mig med en riktigt tunn gestalltning, vi vet ju sedan TV-serien "Tusenbröder" att han kan så otroligt mycket mer. Johanna Sällström gör däremot en uppstramning sedan "Byfånen" och lyckas på något, om än trevande, sätt att övertyga. Krister Henriksson uppehåller sig, i mitt tycke, i en klass bättre och skådespelar, än Rolf Lassgård, men i denna serie har han hittills inte lyckts fånga mitt intresse för karaktären Kurt, vilket Lassgård gör från bildruta ett när han ikläder sig rocken.

Om man bara har klart för sig att detta är en del i en serie om tretton filmer och att endast två ska visas på bio och den ena ("Innan frosten") redan visats, så kan denna film eventuellt komma undan total sågning - för jag har lägre krav på en DVD jag hyrt mitt i veckan, eller en film jag ser på TV en söndag. Dessutom gillar jag ju faktiskt svenska deckare, till skillnad från de flesta i min omgivning. Men sedan kommer verkligheten ifatt och jag inser att tio filmer återstår, tio filmer av Stockholms poliskår som infiltrerat Ystad i jakten på stockholmska förbrytare (eftersom huvudrollerna såklart inte kan anförtros åt någon som fortfarande har morgongröten i munnen) och då känns det plötsligt så utdraget och segt intill oändlighet - att jag inte orkar följa med i den långsamma händelseförvecklingen.

Jag borde ha lyssnat på min eminente medarbetare Johan Karlsson, när han recenserade "Byfånen": "Hädanefter ska jag hålla mig borta från Wallander och hans poänglösa äventyr. Bara en byfåne kan gilla den här skräpfilmen." - sa Johan då, jag kan bara ge honom rätt.


Ja visst ja: "tutta på", betyder "tänd eld" på skånska och är en av de lätträknade skånska replikerna i filmen - och faktiskt, det är ingen dum idé.

Mattias Svensson

Kommentarer