Aristocrats, The

  • Svensk titel: Aristocrats, The
  • Originaltitel: The Aristocrats
  • Speltid (min): 89
  • Release (Bio): 2005-09-30
  • Release (Blu-ray/DVD): 2014-11-05
  • Tagline: No Nudity No Violence Unspeakable Obscenity

Recension - Blu-ray/DVD

Tänk er ett skämt, där själva historien är viktigare än poängen. En historia, som varje komiker gör sin egen variant av, bara den är grövre, mer obscen och äckligare än de som berättat den tidigare. Ett skämt, bekant för mer eller mindre varenda aktiv komiker runt om i världen. Ett skämt, som ingen av dessa komiker drar för sin publik, utan bara för sina kollegor i branschen.

Skämtet kallas ”The Aristocrats”, och är i grund och botten riktigt uselt. Istället för en vettig poäng ligger fokus helt och hållet på hur det berättas, själva framförandet. Helst ska man kunna dra ut på det under lång tid, utan att upprepa sig, och vara så vidrig som möjligt.

I dokumentären ”The Aristocrats” får vi följa komikern och magikern Penn Jillette på en resa där han träffar mängder av komiker som berättar om detta, i branschen så ökända, skämt. De flesta drar även sina egna versioner, eller åtminstone delar därav. Vi får se Robin Williams, Whoopi Goldberg, Chris Rock, Sarah Silverman, Eddie Izzard, Drew Carey, Andy Dick och inte minst Bob Saget, vars helylleimage aldrig kommer bli sig lik.

”The Aristocrats” är inte en perfekt dokumentär, men den är intressant och själva idén med ett skämt som komiker enbart drar för sina jämlikar och aldrig för publik är spännande.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer