24 - Live Another Day

  • Svensk titel: 24 - Live Another Day
  • Originaltitel: 24: Live Another Day
  • Speltid (min): 522
  • Release (Blu-ray/DVD): 2014-09-30

Recension - Blu-ray/DVD

Det har gått fyra år sedan Jack Bauer tvingades fly från USA, stämplad som terrorist. Under fyra har han hållit sig gömd från myndigheterna, men upptäcks plötsligt i London samtidigt som USA:s president James Heller besöker staden.

Fortfarande stämplad som terrorist blir han först misstänkt för att vara i London för att försöka lönnmörda presidenten, men vi som känner Jack vet att det inte kan vara fallet. Och visst, snart står det klart att någon har tillverkat en högteknologisk utrustning som kan användas för att kapa amerikanska drönare, det vill säga obemannade och beväpnade farkoster, och tänker använda dessa till att attackera London.

President Heller tvingas tillåta Jack Bauer att försöka jaga rätt på de skyldiga, men det kommer inte bli lätt. Bauer är hett villebråd, och han har inte många vänner på sin sida...

Fyra år efter slutet på åttonde säsongen av ”24” är Kiefer Sutherland tillbaka i sin paradroll som Jack Bauer i ”24: Live Another Day”. Serien utspelar sig fortfarande i realtid, men den här gången får vi bara följa Jack under tolv timmar mot tidigare tjugofyra. Med största sannolikhet ett val grundat på ekonomiska förutsättningar, men det fungerar riktigt bra. Med bara hälften så många avsnitt som tidigare finns det inte utrymme för någon ”dödtid”, utan det är full fart hela tiden.

Förutom Sutherland får vi även återse Mary Lynn Rajskub som Chloe O’Brian, William Devane som president James Heller och Kim Raver som Audrey Boudreau, presidentens dotter och tillika Bauers före detta kärleksintresse. De får sällskap av Tate Donovan, Benjamin Bratt, Michael Wincott och ingen mindre än Stephen Fry, som Englands premiärminister.

Jag har varit ett stort fan av ”24” sedan det första avsnittet hade premiär på svensk TV för tretton år sedan och det var med stor glädje och höga förväntningar som jag började plöja igenom ”24: Live Another Day” på Blu-ray. Den enda besvikelsen låg i det faktum att jag inte kunde se alla tolv avsnitten på raken, att behöva bryta för kvällen var smärtsamt!

Jack Bauer är kanske inte den trevligaste killen på TV, men han är en av de absolut största hjältarna i mediet någonsin.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer