Ballad om en soldat

  • Svensk titel: Ballad om en soldat
  • Originaltitel: Ballada on soldate
  • Speltid (min): 90
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-08-24

Recension - Blu-ray/DVD

Under andra världskriget kämpade hundratusentals, kanske miljontals, unga ryska män för sitt land. Alyosha är en av dem. Som signalist på västfronten hade varken han eller hans överordnade någonsin trott att han skulle bli en hjälte, men efter att ha lyckats fälla inte mindre än två tyska stridsvagnar är det just en hjälte han blir. Belöningen – två dygns permission, något som Röda Armén i vanliga fall aldrig gav sina soldater.

Istället för att ta sig till närmsta stad och spendera tiden med att supa och umgås med glädjeflickor bestämmer sig Alyosha för att bege sig hem och hjälpa sin mor att laga taket. Men det är en lång resa dit, och två dygn går fortare än vad man tror…

Alyosha träffar på en hel del olika människor under sin resa, och det är här hans sanna hjältemod visar sig. Han tvekar aldrig att hjälpa till, om det så handlar om att hälsa på andra soldaters familjer eller att rädda barn från brinnande tåg. Kommer han hinna hem till sin mor innan permissionen är över?

Det är lika bra att jag erkänner direkt. Ett ryskt, svartvitt drama från 1959 med titeln ”Ballad om en soldat” väckte inte någon större entusiasm hos mig. Mina fördomar vaknade däremot till liv på en gång och dömde ut filmen som tråkig och pretentiös propaganda, utan att jag ens sett filmen. Oj, vad jag fick ta tillbaka det…

”Ballad om en soldat” är en otroligt vacker och gripande film. Att följa den unga Alyosha, spelad av en fenomenal Vladimir Ivashov, på sin resa känns som ett privilegium. Extra skönt är det att upptäcka att filmen, som spelades in efter Stalins död i ett aningen mer avslappnat Sovjet, i stort sett är helt befriad från den typiska kommunistpropagandan som var alltför vanlig tidigare. Visst propageras det fortfarande, men det är för moral, etik och hjälpsamhet.

Jag vill inte gå lika långt som Michael Douglas, som sagt att detta är hans absoluta favoritfilm, men jag kan verkligen varmt rekommendera ”Ballad om en soldat” till alla som älskar välgjord film.

Tack till Njutafilms för recensionsexemplaret.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer