Krigarens själ

  • Svensk titel: Krigarens själ
  • Originaltitel: Once were Warriors
  • Speltid (min): 100
  • Release (Bio): 1995-10-13
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-09-21
  • IMDb: Krigarens själ

Recension - Blu-ray/DVD

Daniel, en av Tellus flitiga chefredaktörer, lovade mig en bra dvd-film som recensionsexemplar denna gång. Efter sorgliga stolpskott som ”Touch of Pink” och ”The Target” så är ”Krigarens själ” en välkommen bekantskap. Jag gillar den med skräckblandad förtjusning.

Detta är regissören Lee Tamahoris debutfilm och visar helt klart på talang. En talang som aldrig kom till sin rätta i hans senare dussinfilm, James Bond-rullen ”Die Another Day”, där allt djup lyste med sin frånvaro. Det dödliga allvaret i ”Krigarens själ” går inte att ta miste på. Våldsmannen nummer ett spelas av Temuera Morrison (Jango Fett i ”Star Wars II”).

Fembarnsmamman Beth bor på Nya Zeeland och blir brutalt misshandlad av maken Jake. Hon har svårt för att bryta upp. Hennes man har faktiskt goda sidor. Hon älskar honom trots allt. Hon borde lära sig vara tyst. För är Beth tyst så irriterar hon inte Jake till att slå. Han kanske bättrar sig? Filmen är stundtals riktigt hemsk och gör en arg.

Den dysfunktionella familjens utsatta barn får på olika sätt ta stryk av dessa ängsliga familjeförhållanden med våld och supande. Mycket obehagligt och trovärdigt skildrat är det. I slutändan skymtar dock lite hopp. Filmen behandlar även ämnen som klass och ursprung, då föräldrarnas bakgrund är olika.

På omslaget hävdar Dagens Nyheter att filmen ”drabbar som ett knytnävsslag”. Precis så känns det. ”Krigarens själ” är motsatsen till lättsmält (svårsmält). Man lider med varje slag som träffar huvudpersonen Beth. Det här är en smärtsam dramafilm som man måste se. Inget extramaterial whatsoever.

Johan Karlsson

Kommentarer