Hårfrisörskans Make

  • Svensk titel: Hårfrisörskans Make
  • Originaltitel: Le mari de la coiffeuse
  • Speltid (min): 78

Recension - Blu-ray/DVD

Nu har Atlantic kommit ut med den flerfaldigt prisbelönta Hårfrisörskans Make på DVD. Denna franska film är både liten och stor, och väldigt svår att sätta in i ett fack. Men måste jag välja skulle jag nog kalla denna film ett poetiskt drama fyllt av lust. För Hårfrisörskans Make är otroligt poetisk. Det finns inga regelrätta drömscener, utan det är mera så att just deras verklighet råkar vara väldigt drömsk, och en gnutta magisk. Borta ur historien är all tråkig vardag, och det vi får se är de stunder de tu verkligen lever.

Filmen börjar med att vi lär känna Antoine, som sedan barnsben varit förtjust i hårfrisörskor, och har som mål i livet att gifta sig med en. När han i mitten av livet stiger in i hårfrisörskan Matildes hårsalong är det kärlek vid första ögonkastet. Nästa gång han träffar henne friar han, och hon svarar ja.

Antoine och Matilde har bestämt sig att njuta utav livet, och de isolerar sig i frisörsalongen, och umgås sällan med andra personer. Antoine sitter i salongen och ser på när Matilde klipper kunder, och det är både sanning och lögn att säga att det händer mycket mer än så i filmen. För både är det den stilla, lätt erotiska ytan som man ser, men samtidigt finns så mycket kärlek och liv under ytan som manifesteras med små medel.

Detta är i otraditionell mening en himmelskt romantiskt film, och det är verkligen något positivt. Jag kan verkligen rekommendera alla att ta en titt på den, för en kort inblick i två njutningsfulla personers liv.

Isabella Rodriguez

Kommentarer