Isprinsessan

  • Svensk titel: Isprinsessan
  • Originaltitel: Ice Princess
  • Speltid (min): 94
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-09-21
  • Tagline: Big things happen to those who dream big.

Recension - Blu-ray/DVD

Casey Carlyle är en ung flicka med näsan djupt nere i skolböckerna. Med fysik som favoritämne siktar hon, med stöd av sin mamma, på vidare studier vid Harvards universitet. När hennes lärare säger att hon bara är ett specialprojekt ifrån ett stort stipendium börjar hon gnugga geniknölarna. Vad ska projektet handla om? Efter mycket om och men bestämmer Casey sig för att undersöka om hon kan hitta en matematisk ekvation som går att applicera på hennes andra intresse – konståkning.

Efter att ha studerat sina skolkamrater under träningen beslutar Casey sig för att projektet behöver en personlig touch och testar därför sina teorier på sig själv och ger sig likt Bambi ut på isen. Det tar dock inte lång tid innan hon får in snitsen och imponerar på den lokala konståkningstränaren. Hur bra kan hon bli? Lyckas hon att komma från ingenstans och konkurrera på elitnivå?

”Isprinsessan” är en Disneyfilm som i första hand riktar sig till unga flickor mellan nio och tretton år. Jag har svårt att tro att någon äldre skulle ha något som helst intresse av filmen. Den är fylld av klichéer och det blir mer och mer puttenuttigt för varje minut. Samtidigt går det inte att såga filmen totalt då den inte är dålig på något sätt, bara ointressant om man inte tillhör målgruppen. Det är ett habilt hantverk med bra skådespelarprestationer, både från Michelle Trachtenberg (”Buffy the Vampire Slayer”, ”Eurotrip”) i huvudrollen och Kim Cattrall (”Sex & the City”) som den hårde tränaren. Allra bäst är den alltid suveräna Joan Cusack som spelar Caseys mamma.

Är du en tjej i yngre tonåren eller yngre, eller kanske har en dotter i den åldern? I så fall passar ”Isprinsessan” alldeles utmärkt att hyra till helgen. Om inte kan ni se ”Rocky” eller ”Karate Kid” istället, handlingen är i stort sett densamma.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer