Layer Cake

  • Svensk titel: Layer Cake
  • Originaltitel: Layer Cake
  • Speltid (min): 101
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-10-26

Recension - Blu-ray/DVD

Daniel Craig, mannen som fått det hedersamma uppdraget att axla nästa Bond-roll, spelar här en intelligent gangster som tröttnat på det kriminella livet. Med en miljon pund undanlagda har han en plan att dra sig tillbaka och pensionera sig. Men den planen överensstämmer inte riktigt med hans chefs då han vill att han ska utföra ett sista uppdrag. Craigs roll har inget namn och därför kallar vi honom i fortsättningen för X. Låter det hela rörigt?

Det ÄR stundtals rörigt men gillar du röriga filmer såsom "Trainspotting", "Snatch", "Lock stock and two...." så kommer du förmodligen tycka om den här filmen också. "Layer Cake" regisseras för övrigt av Matthew Vaughn som producerat de två sistnämnda filmerna ovan.

Det är en film i den genren engelsmännen behärskar bäst - "polis jagar bov"-genren. Även om den inleds något slött, rörigt och med många namn att hålla reda på så plockar den upp tråden och avslutar på ett snyggt sätt. För det är kanske just slutet som gör att man höjer på ögonbrynen, utan att ha sagt för mycket.

I rollerna är det ingen som höjer sig markant över mängden. Alla håller en medelmellankolisk nivå precis sådär som engelsmännen ska göra. På gränsen till tråkigt. Dialogen är rapp och den aggresiva brutaliteten sträcker på sig men når ändå inte hela vägen upp. Det är helt enkelt någonting som saknas.

Att ge sig på att förklara exakt vad den här filmen handlar om tänker jag inte göra mer invecklat än såhär: X ska leta upp en försvunnen flicka i sitt sista uppdrag som gangster. I denna veva får han möjligheten att köpa stulet knarkgods och ser en affärsmöjlighet i detta. Under tiden får han reda på att hans chef har svikit honom och innan herr X vet ordet av så har han ägarna till knarket, två potentiella köpare och även sina egna emot sig. Det hela ihoprört till en tjock deg som tunnas ut och klarnar upp något på slutet.

Summa: medelmåttig, brittisk, komplicerad gangsterfilm som inte når upp i storebror "Snatch's" klass men som ändå funkar för stunden.

Daniel Johansson, chefredaktör

Kommentarer