Ofarliga sinnen

  • Svensk titel: Ofarliga sinnen
  • Originaltitel: High School High
  • Speltid (min): 82
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-11-23
  • Tagline: There's a new teacha in the hood!

Recension - Blu-ray/DVD

Nu har Universal fått för sig att släppa ”Ofarliga sinnen” på DVD, nio år efter dess ursprungliga release. Det här är alltså en parodi, som främst gör sig rolig på ”Farliga sinnen” (surprise!), men det har även kastats in referenser till filmer som ”Deer Hunter” och ”True Lies”. Förväntningarna var väl inte på topp när jag drog igång filmen…

Richard Clark (Jon Lovitz) är den snälla, naiva läraren som börjar jobba på en skola fullsmockad med problembarn. Han försöker få dem att inse att alla är kapabla till uppryckning, men allvaret i temat är givetvis bara utgångspunkten för slapstick och pruttskämt.

Den stora frågan är om parodigenren någonsin gjort anspråk på att vara bra. Filmerna i sig vill bara få publiken att skratta för stunden, och har väl aldrig egentligen utgett sig för att vara historiska mästerverk. Jag kan glatt erkänna att jag skrattat till filmer som ”Den nakna pistolen”, ”Spy Hard” och ”Scary Movie”, men tyvärr är inte ”Ofarliga sinnen” en av dem. Den är inte ens så dålig att man låter sig sänkas till den urusla humorns nivå, istället vill man bara söka upp de ansvariga och tvinga dem att se deras film om och om igen. Jag vill att männen bakom kameran ska känna psykisk smärta, så att de aldrig igen får för sig att göra en sådan värdelös film.

Sebastian Lindvall

Kommentarer