Skeleton Key

  • Svensk titel: Skeleton Key
  • Originaltitel: The Skeleton Key
  • Speltid (min): 100
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-12-14
  • Tagline: It can open any door.

Recension - Blu-ray/DVD

Alla känner vi till det faktum att den amerikanska södern skiljer sig smått från Stockholms söder. Isolerade hus, träskmark, rasism, trångsynthet, familjelycka vs. dyra lägenheter, märkeskläder, flotta bilar och kaffe latte. (vad vore livet utan fördomar)

När man sedan blandar de två livsstilarna blir det en kulturkrock av högre rang. Kate Hudson spelar den blivande sjuksköterskan Caroline som får jobb som personlig assistent åt en apatisk man någonstans i New Orleans träskvidder. Där bor han tillsammans med sin något friskare fru och går igenom dagarna stirrandes på...ingenting. Med tiden lär Caroline känna de två och traktens omgivning lite bättre. Att märkliga sekter och religiösa sidospår är rotade i staten är ingen hemlighet. Men när hon springer på märkliga föremål på vinden i det skrämmande huset börjar konstiga saker hända som skulle kunna omvända den mest skeptiska personen.

Kate Hudson är perfekt för den här rollen. Lagom vacker och inte överspelande ger hon t.o.m. lite djup till karaktären utan att göra det för mesigt. Filmen i sig har ett ojämt tempo som aldrig skrämmer slag på mig men ändå håller mig intresserad. En sak att kritisera är ett något oroligt foto som gör att jag vissa gånger missar detaljer. Däremot är både ljudet och extramaterialet något som får en att dra på smilbanden. Bra säger jag till Universal som satsat lite extra krut här.

Summan av allt är att "Skeleton key" är en sevärd DVD om inte annat för extramaterialet. Det är en film som intresserar mer än skrämmer. Den faller dock på avsaknaden av spänning. Hade det lagts in lite mer mystik och tempo hade betyget blivit en fyra. Nu får den en trea med ett litet plus för ett bra oväntat slut.

Daniel Johansson, chefredaktör

Kommentarer