Wallander 5: Afrikanen

  • Speltid (min): 88
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-11-16

Recension - Blu-ray/DVD

Det är snart val och i Ystad hålls torgmöte, det är socialdemokraternas lokale politiker Kenneth Nilsson som visar nunan på affischerna - han har valt att ta upp kampen mot den växande rasismen i Skåne. På tåget till Polen har en man blivit mördad, det ska visa sig att det har skett i Ystad och därför skickas liket dit. Kurt Wallander får ta på sig uppdraget att lösa det, men då kommer det förstärkning från Stockholm - som mest verkar motarbeta utredningen.

Jag har varit väldigt negativ i synen på denna dussinserie av schablonen för svensk deckarfilm, men jag måste nog säga att min syn har ändrats en aning. Även om det är härligt att äta på fancy krogar - så är det inte fel med ett stopp vid korvaludan för en köttbullar och potatismos ibland. Det smakar ungefär likadant varje gång och man blir mätt. Tyvärr har den hunnit svalna lite när vi nått till den fem i serien. Rollfigurerna har gått i stå en aning och den intressanta kärlekshistorian mellan Johanna Sällström och Ola Rapace karaktärer är mest tjatig och onyanserad, när de avtalat att bara vara vänner och ändå är svartsjuka.

Kurt Wallander, gestaltad av Krister Henrikson i vanlig ordning, syns mindre i filmen och är också lite extra blekt framförd. Han ryter liksom aldrig till och hans ”jag-är-en-trött-och-sliten-kriminalare-och-vill-bara-dricka-whiskey-och-lyssna-på-klassisk-musik” når inte riktigt igenom TV-rutan. Det ska bli spännande att se om nästa installation fräser till och börjar brinna när den går upp på bio om en månad.

Det är oerhört vackert nere på Österlens stränder, sandbankar med vassbeklädda kullar för att skydda den tynande tillvaron kustlinjen för runt Ystad. Men att filma i ett vackert landskap räcker inte för att göra en historia engagerande och trovärdig. Detta gör sig bäst på TV, när man inte förväntar sig något. Ändå tycker jag att det är hyggligt gjort, jag har sett slarvigare massproduktioner om jag säger så. En svag trea får filmen - så har jag varit generös. Har du något bättre för dig så slösa inte bort tiden på ännu en halvdan svensk polisfilm. Men om du som jag ändå bara skulle slarva bort en stund framför dumburken, så funkar detta lika bra som skvalet från TVn. Litet plus också för en väl genomtänkt gåta som nystas upp med en del twistar.

Mattias Svensson

Kommentarer